iPhone, iPod eller iPad? Ladda gärna ner vår app gratis på App Store.

Använder du Android? Ladda ner vår app på Google Play.

Hur påverkas prestationsförmågan?

Oavsett vad du ska göra påverkas din prestationsförmåga om du har druckit alkohol. Både medan alkoholen finns i kroppen och när du har förbränt den. Fast exakt hur dina prestationer påverkas beror på vilken typ av aktivitet det handlar om.

Idrott

Alla vet nog att det inte är lyckat att idrotta precis när man har druckit. Det är inte ens någon bra idé om man sysslar med skytte - alkohol kan visserligen ha en lugnande verkan på den som är nervös, men det viktigaste för en skytt är att andningen fungerar perfekt, och det gör den inte om man har alkohol i blodet.

Även dagen efter är prestationsförmågan nedsatt. Tester har visat att alla idrottsresultat blir sämre. Har man druckit mycket kan det dessutom vara skadligt att träna dagen efter, speciellt för hjärtat.

Sex

Det här är betydligt mer komplicerat. Å ena sidan frigörs dopamin i kroppen när du dricker, vilket tar bort nervositet och spänningar. Det finns också ett samband mellan dopamin och begär, vilket kan förklara varför ens sällskap kan bli attraktivare ett par glas in på kvällen.

Dessutom frisätts serotonin, som ökar längtan efter samvaro med andra människor, och endorfiner, som ger känslor av lycka.

Alkoholen får utan tvivel lusten att öka. Å andra sidan kan den få förmågan att minska. Hos män kan den rentav orsaka impotens, på både kort och lång sikt, vilket antas bero på att större doser alkohol minskar halten av testosteron. Så precis som i alla andra sammanhang är det bäst att dricka måttligt, om man vill dricka.

Bilkörning

På det här området är det farligaste med alkohol att den minskar både förmågan och självkritiken. Vilket kan leda till att personer som egentligen vet att man inte ska köra när man har druckit kan få för sig att göra det ändå.

Förmågan att köra bil kan vara rejält nedsatt även dagen efter. Försök har visat att körförmågan varit hela 20 procent sämre även när försökspersonerna varken haft alkohol kvar i kroppen eller känt sig bakfulla (sämre avståndsbedömning, sämre mörkeseende och man blir snabbare trött).

Texten är från foldern Fakta, tips och myter om alkohol och hälsa. Den finns i alla våra butiker.

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Kan man se lanseringsdatum/säljstart i Sök Dryck-träfflistan?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud