Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Pomologen om äpplen

Pomologen kan allt om äpplen

Den trendiga äppelmusten är inte bara en förträfflig alkoholfri matdryck – den ger även stora hälsoeffekter och kan förebygga cancer. Det menar pomologen Görel Kristina Näslund, som kan fler än 250 svenska äppelsorter.

Görel Kristina Näslund

Pomologen Görel Kristina Näslund

Fakta

* Det finns mer än 250 svenska äppelsorter.

* Äppelträd trivs bäst i soliga sluttningar nära vatten och ska beskäras hårt (”man ska kunna kasta en hatt mellan grenarna”) på sommaren.

* De flesta äpplen har 34 kromosomer och kallas diploida. Men vissa har 51 kromosomer och kallas triploida. (Lägg på minnet, utmärkt kunskap om du vill få tyst på en äppel-besserwisser!) Triploida äpplen lämpar sig bra för must eftersom de är mycket stora, smakrika och saftiga.

* Exempel på triploida äpplen: Gravensteiner, Belle de Boskoop, Ribston, Husmoder.

* Ju kyligare klimat, desto godare äpplen, eftersom de växer långsammare och därmed får hög arom och en fin balans mellan sötma och syra.

Inget snack om saken: Det här är en klockren cox orange från 2010, högst sannolikt från sydöstra Österlen! Inte en chans – jag sätter mitt hus på att detta är Gravensteiner 2011. Från Mälardalen. Man känner ju den tydliga karaktären av röda äpplen med inslag av halm, kryddor och nötkola. Känns ovanstående konversation om äppelmust konstlad? Absolut. Men det är bara en tidsfråga innan den kommer att föras vid ett bord nära dig. Det menar vad man skulle kunna kalla Sveriges äppelambassadör, Görel Kristina Näslund.

Mustens likhet med vin

– Intresset för äpplen och must har ökat dramatiskt på senare år, och i och med att vinnördarna – i ordets positiva bemärkelse – nu börjat inse mustens många likheter med vin är jag övertygad om att vi snart kommer att diskutera must på samma sätt som vi pratar om vin.

Görel Kristina Näslund är inte bara författare och psykolog, hon är även pomolog – äppelexpert. Det är förvisso ingen skyddad titel, men har man djupstuderat äpplen i mer än 30 år och skrivit sex böcker i ämnet får man nog anses kvalificerad.

– Det började 1973, när jag köpte en villa med tre äppelträd i trädgården. Jag kommer från Västerbotten och var inte van vid fruktträd, så jag frågade runt bland grannarna om de visste vad det var för sorter. Ingen hade en aning. På Bergianska trädgården i Stockholm kunde de fastställa ett av mina äpplen.

Kunskap på väg att försvinna

Men så läste hon om en äppelutställning i Göteborg där en pomolog hjälpte folk att identifiera sina äpplen.

– Det var en äldre herre som snabbt kunde ge besked om vilka sorter jag hade i min trädgård. Han berättade också att kunskapen om våra svenska äppelsorter var på väg att försvinna, för det fanns bara en handfull pensionärer kvar som kallade sig pomologer. Då kände jag kallet!

Sedan dess har hon synat, doftat och smakat äpplen, läst, forskat, föreläst och anordnat äppelvandringar. Och hennes missionerande har lönat sig. Från fem äldre herrar har i dag Sveriges pomologiska sällskap närmare 700 medlemmar – och små lokala musterier växer upp som svampar över landet.

Svenska äpplen världens godaste

Vilket är ytterst glädjande, menar hon, för svenska äpplen är en verklig kulturskatt, för att inte säga världens godaste.

– Granny Smith har karaktär. I övrigt är i princip alla importerade äpplen helt menlösa i karaktären - ta populära Delicious Red, den smakar namnet till trots som bomull.

Det är vårt kyliga klimat vi ska tacka för våra äpplens förträfflighet. Det gör att de växer långsamt, vilket ger större smak- och doftrikedom, inte bara sötma utan även syra.

– Det är till och med skillnad på ett äpple odlat i södra Sverige och i mellersta. Det gillar inte skåningarna att höra, men deras äpplen är förstås betydligt godare än äpplen från sydligare länder.

Bevisat hälsosam

Must är inte bara hälsosam för att den är alkoholfri, utan också för att den är rik på antioxidanter. Görel Kristina Näslund har sett studier av råttor som har fått must.

– Efter bara en månads dagligt tillskott av motsvarande två glas must minskade bildandet av det beta-amyloid i hjärnan som har samband med Alzheimer, och råttorna blev smartare. En annan studie visar att Alzheimersjuka som fick två glas must om dagen blev lugnare och mådde bättre. Ytterligare andra studier visar att äpplen motverkar flera typer av cancer.

I sin bok Svenska äpplen skriver Görel Kristina Näslund om 245 svenska äppelsorter. Om pomologen själv får välja? Då sätter hon helst tänderna i cox orange – när de smakar som allra bäst, i december.


Text: Joachim Stokstad

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Går det att söka på en specifik producent?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud