Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

 

Riesling

Gröna druvor

Odlas i land Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien
Kända distrikt Mosel, Rheingau, Pfalz, Alsace
Karaktär Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och inslag av citrus, äpple, päron, blommor, honung och mineral.
Passar till De torra passar bra till milda, friska rätter av fisk och skaldjur, vinerna med lite sötma passar bra till grönsaksrätter, charkuterier, ostar och asiatiskt medan de fullt söta passar bra till söta desserter.

Från knastertorr till honungssöt

Druvsorten riesling kommer i många skepnader. Från knastertorra viner från Alsace och Australien till honungssöta trockenbeerenauslese från Tyskland och Österrike.

Riesling trivs i svala klimat och doften påminner ofta om citrus, druvor, gröna äpplen, päron, honung och mineral. Ibland, inte sällan med lite ålder, kan en tydlig doft av petrolium infinna sig. Med ålder blir också honungstonerna tydligare och den gröna frukten ersätts med gula plommon och torkad frukt. Gemensam för all riesling är dess höga, nästan vibrerande syra och de flesta rieslingviner finner du under smaktypen friska & fruktiga.

Tyskland

Säg riesling och många tänker på Tyskland och några av världens mest exklusiva viner är just tysk riesling. I distriktet Mosel hittar vi några av de främsta rieslingvinerna och här finns en tradition av fullt söta viner men också torra viner med restsötma. Moselvinerna är vanligvis lätta, friska och eleganta med toner av citrus och mineral. Öster om Mosel, i branta sluttningar som vetter mot söder, stoltserar anrika Rheingau. Här är vinerna lite fylligare, det är vanligare med helt torra viner och doften bär mer tropisk frukt. Vinerna har också ofta en tydlig ton av petrolium. Längre söderut i Pfalz konkurrerar riesling med flera andra druvsorter och här är vinerna ofta modernt fruktiga med toner av päron. Sötman varierar och vinerna från Pfalz har vanligtvis lite högre alkoholhalt.

Österrike och Frankrike

Vinerna från Österrike påminner om de tyska men är ofta helt torra och även fylligare än sina tyska kusiner. För de torra vinerna utmärker sig distrikten Wachau och Kamptal. Runt den grunda sjön Neusiedlersee i Burgenland har man specialiserat sig på botrytisangripna söta viner.

På gränsen till Tyskland i Norra Frankrike ligger distriktet Alsace. Alsace har genom historien ömsom tillhört Tyskland ömsom Frankrike och dess mat och viner har starkt släktskap med det centraleuropeiska köket. Skyddat av bergskedjan Vogeserna har Alsace flest soltimmar i Frankrike och här produceras framförallt helt torr riesling. Vinerna är betydligt fylligare än vinerna från Tyskland och Österrike. De är vanligtvis djupa i färgen och i smaken hittar man ofta mer mogen frukt som gula äpplen och plommon och en omisskännlig rökig mineralkaraktär kännetecknande för många viner från Alsace.

Australien

I de svalare delarna av Australien har riesling stigit som en riktig stjärna. De bästa exemplaren kommer framförallt från Eden och Clare Valley i South Australia. Här växer druvorna ofta på hög höjd och ger viner med en lite speciell karaktär. I smaken är de torra, fruktsyran är hög och i doften anar man ofta lime och en mineralkaraktär som påminner om de petroliumdofter man hittar Rheingau och Alsace.

Resten av världen

Riesling odlas i princip i alla vinproducerande länder  - från Kina till nordvästra USA. I Europa hittar man riesling i bland annat Rumänien, Bulgarien och norra Italien. Då druvan trivs i svala klimat har den också hittat sin plats i USA, framförallt i de nordvästra delstaterna Washington och Oregon och likaså på Nya Zeeland. Ju högre ovanför havet, desto svalare och riesling odlas på hög höjd både i Chile, Argentina och i Sydafrika.

Druvklase riesling

Passar till

Denna druva kommer i många skepnader och det är inte konstigt att den passar till många olika maträtter. De helt torra vinerna passar bra till eleganta fisk -och skaldjursrätter, gärna med både syra, sälta och krämighet – som ugnsbakad fisk med gräddsås och citron. Med sin höga syra lämpar sig riesling dessutom bra som aperitif då friska viner sätter fart på aptiten.

Riesling med lite sötma är nästan oslagbar till mat och fungerar lika bra till toast skagen, naturella skaldjur som till het thailändsk curry. De är också goda till många ostar, ångkokt sparris, charkuterier och bufféer eller som sällskapsviner.

De fullt söta rieslingvinerna som beerenauslese, trockenbeerenauslese och eiswein är underbara till både smakrika grönmögelostar och till söta desserter som äppelstrudel eller crême brûlée.

Läs mer

Tyskland tar sig ton

Alsace - omtyckta traditioner

Vilken mat passar till riesling?

Lär dig prova vitt vin

Vinkartboken

 

Kan man lagra vitt vin?

De flesta moderna viner är gjorda för att drickas relativt omgående men det finns flera undantag. Vita viner med sötma och/eller hög fruktsyra lämpar sig bra för lagring. Många rieslingviner, torra som söta, når faktiskt inte sin fulla smakpotential förrän efter många år i källaren.

Hur blir vinet sött?

Det finns flera sätt att framställa ett sött vin. När det gäller riesling låter man oftast druvorna hänga kvar länge och torka på rankan eller så låter man druvorna utsättas för ädelröta (botrytis). Man kan också låta druvorna hänga kvar till första frosten och skörda druvorna frusna för att göra eiswein. Det alla tre metoder har gemensamt är att vattenmängden i druvorna minskar och socker, syra och smakämnen koncentreras.

Hur doftar mineral?

Ofta brukar man kunna associera till våt sand eller hur en klipphäll doftar efter att det regnat. Olika typer av mineral skiljer sig åt i doften. Tänk exempelvis på skillnaden mellan hur doften av krita på en svart tavla skiljer sig från den brända doften från att slå ett eldstål mot flinta.

 

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Hur känslig är fritexten för felsökningar?

Se svaret