Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Chardonnay – en kameleont

Chardonnay förknippas ofta med fylliga vita viner med påtaglig fatkaraktär. Faten har blivit så sammankopplade med druvan att många tror att detta är en del av druvkaraktären. Men chardonnay som druvsort är så mycket mer än smöriga smakbomber!

Chardonnay förknippas ofta med fatkaraktär.

Chardonnay förknippas ofta med fatkaraktär.

Chardonnay och mat

Chablis och champagne är med sin höga syra perfekt som aperitif och passar också bra med naturella skaldjur och eleganta fiskrätter.

Chardonnay som legat på fat passar bra med grillade eller stekta rätter på fisk eller ljust kött och till svamprätter.

Stilla chardonnay är nästan alltid helt torra – undvik därför söta eller heta smaker i maten.

Mousserande viner, exempelvis champagne, med restsötma passar ofta till rätter som annars är svåra att kombinera med vin.

Chardonnay ligger bakom några av de högst prissatta vita vinerna i världen. Chardonnays egen karaktär är svårdefinierad och beror mycket på om druvan odlats i ett varmt eller kallt klimat. Även aromerna påverkas främst av ursprung och uppfostran. På grund av att denna druvsort influeras så starkt av ursprung och tillverkningsmetod återfinner vi druvan i många skepnader.

Champagne

Distriktet Champagne ligger nästan så långt norrut att det ofta är svårt att få druvorna att mogna tillräckligt. Under Champagne sträcker sig en kalkrik kritbädd och just jordmånen och det nordliga läget är det som gör champagne som dryck unik och så svårt att kopiera.

Druvan chardonnay återfinns i all champagne, förrutom i en blanc de noirs, och stoltserar allena i en blanc de blancs. Chardonnay anses av många som den förnämsta druvsorten i champagne för sin höga syra och för sin förmåga att reflektera terroir.

För att runda av syran i champagne tillsätts ofta lite socker, så kallad dosage och sockerhalten i en champagne ligger ofta på runt 10 g/liter men  maskeras av bubblorna och den höga syran. Den lilla sötman som finns där gör ofta champagne oslagbar i kombination med mat. Mat som ofta är svårt att kombinera med vin, så som thaimat, sushi och till och med lättrökt lax, kan ibland därför fungera ihop med champagne. Se bara till att det inte står Extra Brut på flaskan, då är nämligen champagnen snustorr.

Chablis

Strax söder om Champagne, som en nordlig satellit till Bourgogne, finner vi Chablis. Här tillverkas krispiga vita viner med hög syra på druvan chardonnay, eller som den lokalt kallas beaunois. Dessa viner domineras av en påtaglig mineralkaraktär och det är även här den kalkhaltiga jordmånen och det nordliga kalla läget som gör vinet unikt. Fatanvändning är ovanligt i Chablis men med ålder utvecklar många, speciellt de viner som kommer från Grand Cru lägen, toner som påminner om fat.

Ung chablis och ung champagne passar utmärkt ihop med skaldjur och eleganta fiskrätter. Mineraliteten i dessa viner passar helt enkelt väldigt bra ihop med mat från havet. Rätten kan gärna vara salt eller lite fetare för att på bästa sättet ta hand om den nästan brutala syran dessa viner kan uppvisa. Prova med ostron på franskt vis.

Syran i dessa viner gör också dessa till en perfekt aperitif innan maten.

Mogen chablis och mogen champagne passar utmärkt till grillade fisk- skaldjursrätter, eller tyngre skaldjursrätter. Exempelvis grillade pilgrimsmusslor med beurre blancsås  eller hummersoppa.

Bourgogne

Vi rör oss vidare söderut ner till Bourgogne och Côte de Beaune, den södra delen av Côte d’Or. Det är här, i byar som bland annat Meursault och Puligny-Montrachet, som en av de mest kopierade vinstilarna i världen har sitt ursprung. Fatjäst och fatlagrad chardonnay. Här kombineras syran och mineraliteten med kraften från fat och med aromer som hasselnötter, smör och mogen citrus.

Dessa viner är strålande till lagrade hårdostar som Compté och Gruyère, till stekt eller grillad fisk och till rätter på ljust kött så som kyckling och fläsk. Till svamprätter, exempelvis trattkantarellsoppa sitter dessa viner perfekt!

Övriga världen

Champagne, chablis och bourgogne har stått som modell för hur man tillverkar chardonnay runt om i världen och bubblande eller fatlagrad chardonnay tillverkas i princip överallt där man tillverkar vin.

I Sydafrika, Australien och Kalifornien brukar man hitta de mest kraftfulla och fylliga exemplaren i den fatlagrade stilen. Dessa viner har ofta aromer som påminner om tropisk frukt är ofta nog kraftiga att klara av både entrecôte och oxfilé. Prova exempelvis med oxfilé med vitlökssvamp.

Mångsidig och svårdefinierad

Från bubblande till stilla, från lätt till fyllig, från stram mineral och citrus till tropisk frukt och fat. Chardonnay är svår att sätta fingret på. Ursprung, tillverkning och vinmakare gör här strörre avtryck än med någon annan druva.

Men, vill du ha en dryck till desserten får du leta bland andra druvsorter.

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Kan man beställa tillfälliga nyheter eller små partier till butik via webben?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud