Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Akvaviten upptäcktes av en slump

Akvavit - Nordens nationaldryck

Kalla akvavit för brännvin och du riskerar att åka på en propp – eller att åtalas. Denna Skandinaviens nationaldryck omgärdas av både lagstiftning, romantik och kulturhistoria.

Akvavit kryddas med dill

Akvavit kryddas med dill

Akvavit är inte vilken nubbe som helst – precis som falukorven är den namnskyddad och försedd med en egen EU-lag. Här fastställs att endast sprit som i huvudsak smaksatts med kummin och/eller dill får kallas akvavit. Alla andra smaksatta snapsar får nöja sig med att kallas för brännvin.

Namnet förpliktigar alltså och ger en viss statusprägel – däremot behöver det inte betyda att akvaviten har högre kvalitet än annat brännvin.

Akvavit hör till de populäraste snapsarna – både till jul, påsk, midsommar och till kräftorna. En aromatisk akvavit som aperitif eller digestif (före respektive efter maten) ligger också i tiden. Den måste inte svepas, den går utmärkt att smutta på.
Akvavit har rentav blivit trendig – fatlagrad akvavit är numera lika intressant som fatlagrad whisky och rom.

Svensk, norsk och dansk

Akvavit tillverkas i Sverige, Norge och Danmark. Utöver kummin och dill kommer ett antal kryddor och örter (gärna fänkål och anis). Smakskillnaderna är stora mellan länderna. De norska är tydligt präglade av sin fatlagring (som de nästan är ensamma om), de är därtill nästan uteslutande kryddade med enbart kummin, och skiljer sig mycket från de mer ”lagstadgat smakrena” danskarna, som i sin tur gärna vrider upp alkoholhalten ett par procent för ökad smakrikedom. Svensk akvavit kan ses som ett mellanting – balanserat smakrik men utan tonvikt på fatlagring – och ofta med en liten skvätt socker för att runda av destillatet.

Akvavit från olika länder

Sverige

Bland klassikerna finns bästsäljaren Skåne Akvavit, lanserad 1931 som en mildare efterföljare till den äldsta svenska akvaviten O. P. Anderson, lanserad 1897, som är en fyllig klassiker med både kraft och elegans.
 
Samma O. P. är också förebild till sherrydoftande Gammal Norrlands Akvavit, medan den förnäma Herrgårds Aquavit kryddats med både koriander och en skvätt whisky. Sverige har fått ett uppsving vad gäller intresset för Akvavit och de gamla klassikerna konkurrerar idag med många moderna varianter.

Danmark

Anses i hemlandet väga lika tungt i kultursammanhang som både H C Andersen och Søren Kierkegaard. Speciellt klappar danska hjärtan för Röd Aalborg, den ursprungliga Aalborg Taffel Akvavit, som anses vara den första moderna akvaviten, och är dominerad av kummin.
 
En annan dansk klassiker är Aalborg Jubilaeums Akvavit, som skapades år 1946 till 100-årsjubileet av Taffel-akvavitens födelse. Här domineras smaken av dill, och kompletteras med koriander och kummin.

Norge

Här är det framför allt akvavit som lagrats på gamla sherryfat som gäller, till exempel Gammel Reserve Aquavit (lanserad 1927) och Gilde Non Plus Ultra (lanserad 1954). Annars heter de stora flaggskeppen Løitens Export Aquavit och Lysholms Linie Aquavit.
 
Det var för övrigt brännvinshandlaren Jörgen B Lysholm som fattade vart vinden blåste och började skeppa akvavit över jordklotet.
 
Den första linjeakvaviten kom till av misstag år 1805, då briggen Trondheim Prove med akvavit i små tunnor seglades till Australien, men det blev ingen succé och spriten gick i retur hem över havet. Väl hemma upptäckte man att den var rejält mycket godare än när den lastats.
 
Ekfaten, vågornas rörelser och diverse temperaturskillnader var det fina i kråksången. En sång som blev en hel industri, där man förgäves har försökt efterhärma sjöturens effekt i specialbyggda lokaler hemma i Norge. Istället låter man sin Linie Aquavit fortfarande segla jorden runt, idag med Wilhelm Wilhelmsens rederier. 
 
Text: Nenne Wåhlander

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Kan man beställa tillfälliga nyheter eller små partier till butik via webben?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud