Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Sydvästra Frankrike, Gascogne

Armagnac

Armagnac är en brandy (fatlagrat vindestillat) som kan sägas vara cognacs mindre kända kusin. Själva distriktet Armagnac ligger sydost om Cognac, i sydvästra Frankrike.

Enkelpanna, alambic armagnaçais

Alambic armagnaçais kallas den enkelpanna som är unik för Armagnac.

Druvorna som används till armagnac odlas i något av de tre deldistrikten Bas-Armagnac, Ténarèze och Haut-Armagnac.

Liksom i Cognac är ugni blanc den i särklass vanligaste druvsorten, även om flera andra sorter är tillåtna – bland annat hybriddruvan baco 22 A - och de liksom i Cognac förekommande folle blanche och colombard.

Armagnac destilleras i enkelpanna och/eller alambic armagnaçais. Denna panna är unik för området och destillerar spriten till en mycket låg alkoholhalt (runt 55 procent) och därför brukar armagnac beskrivas som robustare och jordigare än cognac.

Jämfört med mängden cognac som produceras är tillverkningen av armagnac bara en tiondel och de flesta producenter är små vinbönder. Därför är exporten liten – till skillnad från cognac där det mesta säljs utanför Frankrike. Småskaligheten gör också att armagnac ofta kommer från enskilda vingårdar.

Minimilagringstiden för armagnac är bara ett år, även om de flesta lagras betydligt längre.

*** eller VS – minst 1 år

VSOP – minst 4 år

XO eller Napoléon – minst 6 år

Årgångsbetecknad armagnac eller Hors d'Âge – minst 10 år.

Armagnac destillerad i enkelpanna mognar fortare än armagnac destillerad i alambic armagnaçais.