Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Whisky

Whisky

Whisky tillverkas över hela världen och i olika stilar. Skottland har sin rökiga, USA den mer brända, Irland och Kanada en fruktig och Japan sin rena stil. Men även nya länder som Sverige, Indien och Thailand för att nämna några, gör whisky med egen karaktär.

Whisky är en lagrad sprit baserad på en jäst mäsk och doftar och smakar olika beroende på hur den tillverkas. Om producenten använder korn, råg eller majs har betydelse, om den lagras på nya eller gamla fat sätter avtryck på karaktären.

Hur spriten destilleras påverkar också smak och doft.
Skottland är föregångslandet. Stilarna varierar från lätta, blommiga och maltiga till kraftfulla, smakrika och rökiga med tydlig fatkaraktär. Irländsk whiskey är mest känd för sin fruktiga stil, men den rökiga finns också.

Amerikansk whiskey har en mer bränd smörkole- vaniljkaraktär. Råvaran består oftast av en blandning av olika spannmål, där största delen är majs. I USA använder man nya och hårt rostade fat, gjorda av amerikansk ek.

Den kanadensiska whiskyn är gjord på majs, råg och kornmalt och är ofta mild, fruktig och med fatkaraktär. Japansk whiskyn är lik den skotska och är rökig i varierande grad, men har ändå en egen stil – ren karaktär av frukt och fat.  

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Hur ofta uppdateras lagersaldot på en viss vara i en viss butik?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud