Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Alla älskar amarone

Alla älskar amarone

Den italienska vintypen amarone är både historia och nutid, i en märkvärdig balansgång mellan tradition och nytänkande.

Parmesanost är gott till Amarone.

Parmesanost är gott till Amarone.

Bönderna i trakterna kring italienska Verona vet sedan urminnes tider vad som krävs för att göra vin i världsklass.

Klimatet, med svala vindar från norr och ljumma sommarvindar från söderns slättlandskap, ger druvorna både syra och sötma. Och det behövs när man vill göra ett vin så kraftigt som amarone.

Udda tillverkningsmetod

Vad är det då som gör detta vin så speciellt? Flera faktorer spelar in. Utöver klimatet är det druvorna och tillverkningen. De lokala sorterna rondinella, corvina och molinara har alla sin specifika karaktär. Tillverkningsmetoden, ”apassimento”, är unik. Man skördar som vanligt på hösten men låter sedan druvorna ligga och torka i ungefär 100 dagar. Kvar blir russinlika druvor med hög koncentration. De krossas, jäses och får därefter ligga på träfat i cirka fyra år. Till sist tappas vinet på flaska och får ligga ytterligare något år. Många amaroneviner lagras i 10–15 år.

Tradition kontra modernt

Antingen satsar man på en traditionell stil eller på en lite modernare. Oavsett vilket måste man sträva efter perfektion – den producent som tummar på kvaliteten överlever inte.

Romano dal Forno började sälja sitt amaronevin för drygt 20 år sedan och är kanske den som mer än någon annan värnar att modernitet ska gå hand i hand med tradition.

– Amarone har sin tradition, men vi måste hela tiden utveckla vinet. Extremt lågt skördeuttag och noggrannhet vid tillverkningen är avgörande. Gör du minsta lilla avkall på kvaliteten kan du lika gärna syssla med något annat, säger han.

Vin med kultstatus

På vinden ligger druvorna på tork, och det är lätt att förstå att amaronevin kostar en slant, det är en ålderdomlig och kostsam process.

– Detta är det enda sättet att nå den komplexitet vinet i slutändan bör ha för att det ska vara något att komma med. Och så här har vi gjort vin i tusentals år, säger Romano dal Forno.

Visst har det gått bra, men frågan är om det någonsin gått så bra som nu, då amaronevinerna nått både kultstatus och oöverträffade försäljningsframgångar. Producenterna älskar sitt amaronevin och tävlar i försöken att höja kvaliteten.

Stilarna skiljer sig dessutom åt. Dal Forno står för den mer uttrycksfulla sidan av vinnäringen och har moderniserat hela amaronebegreppet. Hans motpol, Giuseppe Quintarelli, ruckar inte heller på kvaliteten, men hans vin går mer i traditionell stil.

Mer än bara amarone

Regionen Veneto, distriktet Valpolicella och staden Verona har nu inte bara amarone att slåss om. I området tillverkas nämligen två andra viner, båda sprungna ur apassimento-metoden. Ripasso-vinet får jäsa en andra gång tillsammans med jästresterna från alkoholjäsningen av amaronevinet, en metod som uppfanns av vinfirman Masi. Det närmast kultförklarade recioto-vinet får sin kraftiga sötma av att de torkade druvorna inte får eller kan jäsa ut helt.

Att amarone – och för den delen ripasso och recioto – vunnit gehör världen över har naturligtvis mycket att göra med det italienska kökets framfart – de mäktiga vinerna är förträffliga till mat, speciellt till italienska ostar som parmesan eller pecorino.


Text: Stefan Karlsson

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Hur ofta uppdateras lagersaldot på en viss vara i en viss butik?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud