Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Plockmat och buffé

När vi pratar om plockmat och buffé talar vi om mat som är lätt att laga till många och mat som lätt kan serveras som små munsbitar, exempelvis till en drink. Pastarätter, kallskuret, kanapéer och snittar - det finns mycket gott man kan bjuda på när man ställer till kalas. Men vad passar att servera till? När smakerna är många kan det vara lite knepigt att välja dryck, men här kommer några tips!

fyra exempel på buffé och plockmat: skinkor, pajer och tapas

Friska & fruktiga vita viner, gärna med liten restsötma brukar fungera till många olika typer av mat exempelvis charkuterier, sallader, vitmögelostar samt fisk och skaldjur. Dessa viner har ofta hög syra och är därför också trevliga att servera som drink.

Röda viner som inte är för fylliga och sträva brukar också fungera till buffé. Välj bland de mjuka & bäriga eller kryddiga och mustiga.

Rosévin är en riktig bubblare på buffébordet, speciellt sommartid och fungerar speciellt bra med mat som tagit sin inspiration från länderna kring medelhavet. Gazpacho och grillad halloumi är exempel på plockmat som passar bra ihop med rosé.

Ljus öl, exempelvis ljus lager eller veteöl, som inte har för hög beska brukar också passa till de flesta rätterna på en buffé.

Här hittar du alla våra recept för plockmat och buffé samt våra dryckesrekommendationer

Mer läsning

Vilken dryck passar till buffé?

Rosé och mat

Om drinkar 

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Hållbarhet, vad söker man på?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud