iPhone, iPod eller iPad? Ladda gärna ner vår app gratis på App Store.

Använder du Android? Ladda ner vår app på Google Play.

Kall inkokt lax

Varmrätt
Kall inkokt lax

Foto: Gunnar Magnusson

Ingredienser för 4 personer

4 bitar skinn- och benfri laxfilé (ca 150 g)

Laxfond:

1 gul lök
1 morot
1 1/2 liter vatten
1 dl vitvinsvinäger
2 msk salt
5 hela kryddpepparkorn
2 hela vitpepparkorn
1 lagerblad
2 långa dillkvistar, 20-30 cm

Till servering:

sauce vert 

Gör så här

1. Lägg laxfilén i en form med hög kant.
2. Skala och skär lök och morot i skivor. Lägg alla ingredienserna till fonden i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 15 minuter. Sila fonden över den okokta fisken. Fonden ska täcka fisken med 1 cm. Täck med smörpapper och låt dra 8-10 minuter.

Låt svalna och servera med sauce vert.

Smakernas samspel

Vitt, torrt friskt & fruktigt vin eller ett torrt eller halvtorrt druvigt & blommigt vitt vin är lika gott till denna rätt som en ljus lageröl eller ett veteöl. Till inkokt lax med potatis och en kall sås med gräddfil och örter passar det med många olika alternativ

Förslag på passande drycker

Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
Se fler

Öl, Ljus lager
Carlsberg Sort Guld
Carlsberg Sort Guld Internationellt märke 12,90 (1,00 kr pant tillkommer)
Baron Trenck
Baron Trenck Tjeckien 20,90
Breznak
Breznak Tjeckien 10,30 (1,00 kr pant tillkommer)
Se fler

Fler förslag på passande drycker

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Kan man beställa tillfälliga nyheter eller små partier till butik via webben?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud