iPhone, iPod eller iPad? Ladda gärna ner vår app gratis på App Store.

Använder du Android? Ladda ner vår app på Google Play.

Kall inkokt lax

Varmrätt
Kall inkokt lax

Foto: Gunnar Magnusson

Ingredienser för 4 personer

4 bitar skinn- och benfri laxfilé (ca 150 g)

Laxfond:

1 gul lök
1 morot
1 1/2 liter vatten
1 dl vitvinsvinäger
2 msk salt
5 hela kryddpepparkorn
2 hela vitpepparkorn
1 lagerblad
2 långa dillkvistar, 20-30 cm

Till servering:

sauce vert 

Gör så här

1. Lägg laxfilén i en form med hög kant.
2. Skala och skär lök och morot i skivor. Lägg alla ingredienserna till fonden i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 15 minuter. Sila fonden över den okokta fisken. Fonden ska täcka fisken med 1 cm. Täck med smörpapper och låt dra 8-10 minuter.

Låt svalna och servera med sauce vert.

Smakernas samspel

Friskt & fruktigt eller druvigt & blommigt vitt vin, gärna med lite sötma, är lika gott till denna rätt som en ljus lageröl eller ett veteöl. Till inkokt lax med potatis och en kall sås med gräddfil och örter passar det med många olika alternativ

Förslag på passande drycker

Vitt vin, Friskt & Fruktigt
Paul Sapin Chardonnay
Paul Sapin Chardonnay Frankrike 68,00 (1,00 kr pant tillkommer)
Se fler

Öl, Ljus lager
Grebbestad Craft Lager
Grebbestad Craft Lager Sverige 18,40
Pilsner Urquell
Pilsner Urquell Tjeckien 14,90
Staropramen
Staropramen Tjeckien 16,40
Se fler

Alkoholfritt, Mousserande
Se fler

Fler förslag på passande drycker

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Hur känslig är fritexten för felsökningar?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud