Alkoholfritt 

Det har blivit trendigt att måna om sin hälsa och fler väljer en sund och aktiv livsstil. Då är det en självklarhet att dricka mindre alkohol.

Bara för att du väljer bort alkohol vill du kanske inte sitta och dricka kranvatten ur det vackra vinglaset när de andra runt bordet dricker rödvin. En omtänksam värd eller värdinna har köpt hem alkoholfria alternativ som passar till maten.

Med vuxensmak

De alkoholfria dryckerna har under senare tid blivit mer vuxna i smaken. De är inte längre lika söta och det kommer nya spännande alternativ som är tillverkade av bär och frukter.

Det blir också en annan smakupplevelse när maträtterna kombineras med passande drycker, istället för att använda vatten (som i och för sig kan vara både gott och nyttigt). Det gäller inte bara förrätten och huvudrätten vid en festligare middag, utan det är lika självklart att erbjuda en god alkoholfri drink före maten och ett sött alkoholfritt vin till desserten.

Alkohol bär smaker

På samma sätt som salt, socker eller fett framhäver smaken på maten påverkar alkohol smaken på dryckerna. Vid framställningen av alkoholfria viner kompenseras frånvaron av alkohol med sötma och det är troligen anledningen till att alkoholfria drycker har rykte om sig att vara söta. Men trenden idag är att man försöker göra allt mindre söta viner.

Svenska alkoholfria drycker

I Systembolagets alkoholfria sortiment finns det även drycker av blåbär och äpplen som är tillverkade i Sverige. Dryckerna är inte lika söta som juice eller must. Trenden går mot lokalproducerat med smakmässigt hög kvalitet.

Hälsan framför allt
Med hälsan i fokus erbjuder Systembolaget i dag ett allt större sortiment av alkoholfria drycker. Och mer ska det bli. Det kommer hela tiden nya sorter vid varje större lansering, nyheter som finns under ett helt år och tillfälliga lanseringar som finns i 3-4 månader.

Öl utan alkohol

Öl kanske är den lättaste drycken att göra utan alkohol. Läs mer om alkoholfri öl.

Sugen på alkoholfritt?

Alkoholfria drycker med vuxensmak. Ja, det finns faktiskt. Se hela vårt sortiment.

Smakrik äppelmust

Sverige med sitt kyliga klimat ger syrliga och smakrika äpplen. Det tackar vi för.