iPhone, iPod eller iPad? Ladda gärna ner vår app gratis på App Store.

Använder du Android? Ladda ner vår app på Google Play.

Dagen efter

Huvudet är för trångt, munnen smakar askkopp och det rör sig oroligt i magen – du är bakfull. Men varför reagerar kroppen som den gör?

Baksmälla är något mycket komplicerat med till stor del okända biokemiska samband. Alkoholen är en av de mest mångfacetterade droger man känner till. Den träffar centrala nervsystemet och skapar storm i hjärnans signalsubstanser, allt från balans till sinnesstämning påverkas.

Eftersom alkoholen är vattenlöslig invaderar den bokstavligen varje cell i vår kropp. Blodsockernivån sänks, puls och blodtryck stiger, liksom halten av stresshormoner och blodfetter. Urinproduktionen ökar, vilket bidrar till den uttorkning som är en orsak till bakfyllesymptomen. 

Induviduell påverkan

Hur man reagerar på alkohol är individuellt och beror bland annat på vikt, kondition och vana. Eftersom mannens kropp innehåller betydligt mer vatten än kvinnans påverkas kvinnor lättare. Hormonella skillnader och känsligare lever bidrar också till att kvinnor tål mindre än män.
 
Alkohol förbränns i levern med en hastighet av cirka 2 cl sprit (40%) per timme, eller 1 dl vin (ca 13% ) på två timmar. Dessa är ungefärliga siffror. Vid förbränningen bildas acetaldehyd, som kan ge illamående, svettningar och hudrodnad. Enzymer i levern bryter ner acetaldehyden till ättiksyra, som så småningom försvinner ur kroppen.
 
Bakruset är alltså de effekter som finns kvar sedan alkoholen lämnat kroppen.

Leverförfettning

Vanedrickarens bakfyllor kan bli lindrigare, men bara tills leverfunktionen försämras. Eftersom leverns reservkapacitet är stor kan det dröja länge innan skador märks, men via ett leverfunktionsprov kan man upptäcka även små förändringar. Överdrivet drickande ger leverförfettning, vilket kan leda till skrumplever. Vita veckor då och då hjälper levern att göra sig av med det lagrade fettet.
 
Till bakruset kan också höra ångest och nedstämdhet.
 
En återställare fördröjer bildandet av de giftiga ämnen som ger baksmälla, men sug efter återställare är i sig ett tecken på att man dricker för mycket.
 
Att alkoholen har gått ur kroppen är inte samma sak som att man är nykter. Bakfulla försökspersoner har försämrade testvärden i prov som gäller uppmärksamhet, intelligens, balans och bilkörning.

 

 
Text: Anders Mathlein

Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Hållbarhet, vad söker man på?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud