Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Vi bygger en ny webbplats, välkommen in: beta.systembolaget.se

Om våra drycker

  • Om vin
    • Det är väl inte tillsatser i svenskt vin?
      • Svensk lagstiftning följer de regler som EU satt upp. Det gör att svenska vinproducenter får använda de tillsatser som är lagliga, bland annat socker, tanniner, svavel och vinsyra. EU:s regler förbjuder också märkning av tillsatser, om de inte är allergena ämnen.

    • Fel årgång?
      • Viner i vårt sortiment byter regelbundet årgång utan att byta artikelnummer. Under en övergångsperiod kan det alltså finnas två olika årgångar med samma artikelnummer. Vi provar alltid nya årgångar och sätter nya klockor och karaktäristik. På hemsidan visas alltid den senast provade årgången. I butik behålls den tidigare årgångens beskrivning tills den tidigare årgången sålt slut.

    • Får man blanda vin från olika länder?
      •  

      • – Ja, det är i vissa fall tillåtet att blanda viner från olika länder (om de ligger inom EU) och olika områden. Till exempel lantvin från Frankrike (Vin de Pays) kan komma från olika delar av det landet. När ett ursprung står på etiketten måste dock alla druvor som vinet är gjort på komma från det landet eller området. Det förekommer också så kallade härtappade viner. Där vinet kommer från ett land, med buteljeras i ett annat. Detta är tillåtet enligt EU:s regelverk.

    • Hur vet man att det är svavel i vin?
      • Svavel finns naturligt i vin då det uppkommer vid jäsningsprocessen. Svavel används också för att tränga bort syre (som oxiderar vinet) under produktionsprocessen och i förpackningen (flaskan/boxen). Svavlet hindrar också bakterietillväxt. ”Innehåller sulfiter” måste märkas ut om halten svaveldioxid överstiger 10 mg

    • Hållbarhet på boxvin - våra rekommendationer
      • Hur länge håller ett boxvin, både oöppnat och öppnat?

      • Systembolagets rekommendationer när det gäller hållbarheten för en oöppnad box med rött vin är ca 10 månader från tappdatumet, för vitt/rosé vin är det ca 8 månaders hållbarhet. När du har öppnat en box med rött vin kan den hålla så länge som 6 veckor om den förvaras i kylskåp. För ett vitt/rosé vin är siffran något lägre 3-4 veckor. Om boxen förvaras i rumstemperatur blir hållbarheten hälften så lång. Drycken kommer också att förlora i smak beroende på hur mycket som är kvar i boxen, ju mindre dryck - desto kortare hållbarhet.

    • Jag vill köpa ett årgångsvin från i år som dopgåva eller bröllopsgåva, finns det?
      • Några lagringsbara viner från 2014 finns inte på marknaden ännu. I Europa sker skörden i september-oktober och därefter vinifieras musten. Vinet läggs sedan på fat och får mogna i faten, ofta i 1,5 till 2 år. Därefter buteljeras vinet och flaskorna brukar få ligga hos producenten minst 6-12 månader. Detta innebär att du får vänta ungefär i 2,5 till 3 år på lagringsviner från 2014. På södra halvklotet skördar man under vårmånaderna och dessa viner finns alltså på marknaden tidigare, men i gengäld är vinerna generellt mindre lagringsbara.

    • Kan man göra vitt vin av blå druvor?
      • Det är inte speciellt vanligt att man använder sig av blå druvor för att göra vitt vin, men det förekommer ibland. Ett välkänt exempel är Champagne, som oftast består av en blandning av chardonnay (grön druva) och pinot noir och pinot meunier (blå druvor). Ibland görs Champagne enbart av blå druvor och betecknas då blanc de noirs (vitt av svarta).Det finns ett par sådana i vårt sortiment och dessa kan hittas genom en fritextsökning på ordet ”noirs” i namnfältet. Behöver du hjälp kan du även fråga personal i din butik eller på kundtjänst som gärna hjälper till!

    • Tillsätter Systembolaget socker i vinet?
      • Systembolaget tillsätter aldrig något till några drycker. Det är i vissa vinodlingszoner tillåtet för tillverkaren att tillsätta socker för att på så sätt (och bara i begränsad omfattning) erhålla en något högre alkoholhalt i den färdiga produkten. I merparten av världen är det dessutom tillåtet att reglera alkoholhalten något i den färdiga produkten genom att tillsätta koncentrerad druvmust under produktionsprocessen.

    • Vad innebär malolaktisk jäsning?
      • När vinet jäst en första gång - och uppnått rätt alkoholhalt - låter man det ibland jäsa en andra gång för smakens skull och för att stabilisera vinet. Den här andra jäsningen kallas malolaktisk jäsning och omvandlar vinets äppelsyra till mjölksyra. Processen gör vinet mjukare och tillför ytterligare doft- och smakämnen. Alla röda viner och en del vita genomgår malolaktisk jäsning. Anledningen till att vitvinsproducenter ibland undviker denna jäsning är att man vill bevara vinets höga syra.

    • Varför används ägg och mjölkprotein?
      • Äggvita är en gammal metod för att klarna röda viner. Proteinet i äggvitan dra till sig partiklar och det sjunker till botten av vinfatet. Partiklarna avlägsnas sedan. Finns det spår kvar av äggvita ska det sättas ut på etiketten. Kasein är ett mjölkprotein som rekommenderas för vita viner. Finns det spår av detta i vinet så ska även detta märkas ut på etiketten.

    • Varför varnar ni inte om tillsatser?
      • Hur vin ska märkas styrs av EU:s regelverk och enligt de regelverken ska tillverkarna bl.a. märka ut allergenerna svavel, ägg- och mjölkprotein. Det innebär att man på alla viner framställda av druvor som skördats 2012 eller senare, och som märkts efter den 30 juni 2012, kan utläsa om mjölk- och äggprotein använts som processhjälpmedel vid produktionen. Sedan tidigare anges på alla etiketter att vinet innehåller sulfiter om mängden överskrider 10mg/liter. Genom vårt inköpsavtal garanterar våra leverantörer att innehållet i dryckerna uppfyller de krav som EU och livsmedelsverket ställer vad gäller tillsatser.

    • Varför är det tillsatser i vin?
      • Ett begränsat antal tillsatser får användas vid vintillverkning och av dessa finns flera även naturligt i vindruvorna, som till exempel tannin, socker och vinsyra. Som tillsatser används de för att uppnå bland annat ökad alkoholhalt, bättre smakbalans eller uppnå bättre hållbarhet. Svavel uppkommer naturligt vid jäsning, men tillsätts också för att undvika oxidation.

    • Är det gift i viner?
      • Inom modernt jordbruk är det tillåtet att använda bekämpningsmedel (pesticider) för att hålla sjukdomar, svampar och skadedjur borta. Bekämpningsmedel används inom alla typer av jordbruk och vinodling är tyvärr inget undantag.

        Eftersom bekämpningsmedel är giftiga finns det tydliga gränsvärden för hur hög resthalten av dessa får vara i livsmedel.

        Livsmedelsverket, Systembolaget och alkoholmonopolet i Finland har testat nivån av pesticider i vin och inte vid något tillfälle har det uppmätta värdet varit i närheten av det av EU uppsatta gränsvärdet. Om så hade varit fallet skulle vi omgående säljstoppat detta vin.

        Vill du köpa ett vin som i största möjliga mån är fritt från pesticider finns ekologiska produkter i vårt sortiment. Bekämpningsmedel vid produktionen av ekologiskt vin är strängare reglerad.

        Men det är ändå viktigt att påpeka att det är alkoholen som är mest skadligt för kroppen, inte eventuellt rester av bekämpningsmedel långt under gränsvärdena.

  • Om sprit
    • Gräddlikör i kylen
      • Hur ska man förvara en gräddlikör, och hur länge håller de?

      • Gräddlikör ska förvaras svalt och mörkt oavsett om den är öppnad eller inte. Är den öppnad ska den stå i kylen och kan då hålla upp till ett halvår utan att smaken känns gammal.

    • Hur mycket whisky får änglarna?
      • Hur mycket whisky dunstar under den långa lagringen?

      • Det är mycket whisky som varje år rymmer ur de skotska faten - 15 miljoner liter närmare bestämt. Part nan angelen kallas det och betyder änglarnas andel. Till skillnad från till exempel cognac är det förbjudet att fylla på faten - toppning, som det kallas i Cognac - därför kan ett riktigt gammalt whiskyfat innehålla så lite som 1/3 av sin ursprungliga mängd.

    • Håller spriten?
      • Hur länge håller sig en whisky efter det att man öppnat dem, förutsatt att man förvarar dem mörkt och stående?

      • Sprit har mycket lång hållbarhet, även efter att flaskorna öppnats. Smaken förändras dock och blir "blekare" över tiden, ju mindre mängd sprit flaskan innehåller. En kraftigt rökig maltwhisky - till exempel - tappar mycket av sin karaktär om den får stå öppnad flera år med bara någon deciliter kvar i flaskan.

    • Miniflaskor
      • Finns det några planer på att ta in fler miniatyrflaskor med whisky?

      • Vi försöker att ha ett brett och varierat utbud av miniatyrflaskor. Av dessa är 5-6 stycken blandförpackningar, och sådana lådor är ju lämpliga att använda i whiskyprovningar.

        Miniatyrerna säljs inte styckvis, på grund av alkoholpolitiska skäl: Vi vill inte att miniflaskor som säljs en och en ska fresta till merköp.

        Vi har ju som sagt flera whiskysorter på miniatyrer i dag, men literpriset är mycket högre på dessa än på en halv- eller helflaska av samma märke. Därmed är försäljningen liten och importörernas intresse för att ta hem miniatyrer ganska svalt.

    • Snapstemperatur
      • Vid vilken temperatur är snaps lämpligast att servera?

      • Kryddat brännvin serveras lämpligen vid minst 8-10ºC, då kommer aromerna bäst fram. Ett okryddat brännvin kan man däremot kyla ner till 6ºC eller lägre.

    • Triple sec = Cointreau?
      • Vad är det för skillnad på triple sec och cointreau?

      • Triple sec är en generell beteckning för vit curaçao-likör. Cointreau är namnet på en likörfirma och även beteckningen på deras vita curaçaolikör. Curaçao är en ö i Västindien där man odlar mycket pomeranser. Deras skal används i likörer. Det finns grön, vit, brun, blå och orange curaçaolikör.

    • Tunnwhiskey
      • Vad betyder beteckningen single barrel på en whisky?

      • Barrel är det engelska ordet för tunna eller ekfat. Det är de fat som man måste lagra en whiskey i för att den ska få heta whiskey. Om det står single barrel kommer whiskeyn från ett enda fat.

    • Vad är vatted whisky?
      • Vad är vatted whisky?

      • Vi har några maltwhiskysorter i vårt sortiment som kallas vatted malt. Det betyder att whiskyn kommer från flera olika destillerier i stället för ett enda - som single malt. De som buteljerat vatted whisky har alltså köpt whisky från flera olika destillerier och därefter blandat dem.

    • Äggtoddy
      • Vad är receptet på äggtoddy?

      • Vispa 2 äggulor med socker till en tjock smet. Blanda i 3 cl cognac eller whisky och vispa tills smeten är jämn. Använd gärna stavmixer. Värm i vattenbad eller i mikrovågsugn och servera den varm.

  • Om mat & dryck
    • Port till osten
      • Jag undrar vad ni rekommenderar för portvin om det ska passa till olika dessertostar.

      • Lagrade ostar och portvin är en bra kombination. Mögelostar som stilton, roquefort och gorgonzola passar bra till lite äldre vintage port (årgångsportvin), late bottled vintage eller portvin av typen tawny. Lagrade hårdostar som exempelvis cheddar eller västerbottenost går bra till enklare portvin som ruby.

        Har du ostar av olika typer kan du gärna välja lite mjukare portvin, som late bottled vintage eller tawny.

    • Vitt vin till kött
      • Har tänkt att servera rött vin till kött. Men en av våra gäster kan inte dricka rödvin, han får en hiskelig huvudvärk. Vad kan jag erbjuda i stället?

      • Vitt vin går bra att servera även till kött. Välj ett fylligt & smakrikt vitt vin till robustare kött eller ett druvigt & blommigt till ljusare kött. Öl är annars en passande dryck - ljusare och lättare öl till lättare mat och mörkare och fylligare till mer robusta rätter.

        Huvudvärken kan ha flera orsaker - allergi är en.
        Läs gärna artikeln om allergi och alkohol här på webbplatsen.

  • Om öl
    • Öl med patroner
      • Vad gör plastbiten i vissa brittiska och irländska ölsorter?

      • Det finns en del ölsorter, framför allt brittiska och irländska, som till exempel Murphy's Irish Stout och Guinness som på grund av tillverkningsmetod och jästsort innehåller väldigt lite kolsyra. På pubar serveras den här sortens öl från fat.

        Draught beer är det engelska ordet för fatöl, och systemet med en plastbit i flaskan kallas för draught flow, eftersom det försöker efterlikna fatölen. Plastbiten eller kanske rättare sagt patronen i flaskan eller burken innehåller en helt ofarlig gas. När förpackningen öppnas sprängs patronen och gasen ger ölet sitt skum. Utan patron skulle ölet smaka ganska avslaget.
        Vanligt öl, exempelvis lageröl, görs på annat sätt och med en annan jästsort som ger naturlig kolsyra och inte behöver förses med gaspatron.

  • Övriga frågor om drycker
    • Hur mycket går det åt till festen?
      • Hur mycket går det åt till festen?

      • Så står du då och ska köpa vin till festen och undrar hur mycket som går åt. Vi försöker hjälpa dig med några riktlinjer, men du känner dina vänner bäst och vet hur mycket de kan tänkas dricka.


        Så här många glas räcker en flaska till:
        Rött vin 5-6 glas
        Vitt vin 6-7 glas
        Mousserande vin 7-8 glas
        Dessertvin 12 glas
        Öl 33 cl 1-2 glas
        Öl 50 cl 2 glas
        Avec 17-18 glas (4 cl)

        En vinbox innehåller motsvarande fyra flaskor vin och räcker alltså till ungefär 24 glas.

        Hur mycket dricker folk?
        Om du serverar fördrink, räkna med 2 glas per person. Några dricker mer, andra nöjer sig med ett. Glöm inte dem som vill ha alkoholfritt.

        Vid en trerättersmeny är det kutym att servera ett glas vin/en flaska öl till förrätten och två glas vin till varmrätten. Du kan alltså grovt räknat utgå från att det till en trerättersmeny för åtta vuxna går åt en flaska vin till förrätten, två-tre flaskor till varmrätten och en till desserten. Naturligtvis spelar det stor roll hur stora glas du har när du räknar åtgången, och här får du själv avgöra vad som är rimligt. Fyll inte glasen till mer än hälften, så att det finns plats att snurra det för att frigöra aromerna. Vinet kommer att smaka så mycket mer!

        Det går åt mer dryck om du ställer fram den på bordet än om den serveras. Räkna med en halvflaska per person till varmrätten. Tänk också på att några kanske föredrar att fortsätta med förrättsvinet till varmrätten, eller hellre dricker öl genomgående. Se också till att det finns vatten att dricka genom hela måltiden för alla gäster.

        Glöm inte att några kanske vill ha alkoholfritt. Systembolaget har bra alkoholfria alternativ till fördrinken, vinet, ölet och dessertvinet.

        Lämna tillbaka
        Du vet väl att om du tar med kvittot så kan du lämna tillbaks oöppnade flaskor inom två veckor.

        Tänk på att...

        * Se till att hålla dryckerna väl kylda.

        * Ha drycker i reserv, det går ju att lämna tillbaks det som blir över.

        * Ha bra korkskruvar! De finns att köpa i din systembutik.

        * Glöm inte dem som av olika anledningar vill avstå från alkohol!

        * Be om dryckestips i butiken. Din smak kanske inte passar alla?

    • Hållbarhet för glögg
      • Hur står sig oöppnade glöggflaskor både lätt, vanlig och stark efter två år?

      • Starkvinsglöggen är det inget problem med. Den klarar flera års lagring. Vad som händer är att det bildas fällning (ofarligt grums i botten på flaskorna) som bör silas bort.

        Den vanliga vinglöggen har inte lika lång hållbarhet. Prova den innan du serverar den. Glöggen kan ha blivit trist i smaken, och det kan precis som i starkvinsglöggen ha blivit fällningar, men den har inte blivit farlig att dricka.

        Lättglöggen är också ofarlig att dricka men har nästan säkert tappat smaken.

    • Inte så mycket ekologiskt
      • Finns det planer på att utöka sortimentet med ekologiska drycker?

      • Hittills har efterfrågan på viner framställda av ekologiskt odlade råvaror varit begränsad. Nu håller detta på att ändras.

        Systembolaget har som mål att ekologiska produkter ska finnas representerade i det ordinarie sortimentet och att flera ska finnas tillgängliga i alla butiker. Ekologiska produkter marknadsförs i dag tydligare än tidigare. De har en egen rubrik i Katalogen och gröna etiketter i butikerna.

        Observera att det finns producenter som inte uppfyller EU:s krav för ekomärkning till punkt och pricka, men som ändå framställer sina produkter på liknande sätt. Det finns också biodynamiskt odlande vinproducenter som av olika skäl inte anger detta på etiketten.

    • När fryser vin och sprit?
      • När fryser vin och sprit?

      • Vin fryser fortare än man tror. Vin med låg alkoholhalt (cirka 7 %) fryser redan vid -2ºC. Vin med högre alkoholhalt (cirka 12 %) fryser vid -4ºC. Starkvin (cirka 20 %) fryser vid -7,5ºC och sprit vid cirka -20ºC.


Kontakta kundtjänst

Vi svarar på dina frågor

Mån-fre 9:00-18:00
Lördag 10:00-15:00
Tel: 0771-83 83 00
kundtjanst@systembolaget.se

Fråga

Hur ofta uppdateras lagersaldot på en viss vara i en viss butik?

Se svaret

Våra generella öppettider

Måndag - Fredag
10:00 - 18:00

Lördag
10:00 - 13:00

Till Sök butik och ombud