Se våra nyheter 3 veckor före lansering. Gå till beta.systembolaget.se

Snöfall

Därför har Systembolaget stängt under julhelgen

Jul och nyår närmar sig och till skillnad från en del andra butiker har Systembolaget inte öppet under julhelgen. Det finns en anledning. Här får du förklaringen – och kan kolla bolagets öppettider under helgerna.

Ungefär nio av tio vuxna i Sverige dricker alkohol. En del dricker mer, andra mindre.

För många är vin, öl och sprit synonymt med något festligt, men alkoholen har en baksida. För en del leder det till alkoholproblem – cirka 450 000 personer i Sverige beräknas ha ett skadligt bruk eller vara beroende av alkohol. Detta påverkar inte bara de som dricker, utan även barn, partners och vänner.

Det är mot den bakgrunden Systembolaget finns. I och med att alkohol inte säljs överallt, begränsas konsumtionen och alkoholproblemen. Öppettiderna är en sådan begränsning.

Men gör öppettiderna verkligen någon skillnad?

Svaret är ja.

  • När Systembolaget började ha öppet på lördagar ökade konsumtionen. Men lördagsöppet var starkt efterfrågat, vilket vägde över när riksdagen fattade beslut om lördagsöppet.
  • Världshälsoorganisationen WHO slår fast att begränsningar av tillgänglighet är ett av de två mest effektiva medlen för att motverka alkoholproblem i samhället. Höga priser är det andra.

Systembolagets öppettider beslutas av riksdagen och är ett uttryck för det statligt ägda bolagets uppdrag: att sälja alkohol med god service, men utan att försöka sälja så mycket som möjligt eller maximera vinsten.

– Det är en balans. Vi finns till för att begränsa alkoholproblemen och det gör vi bland annat genom att sälja med ansvar, informera om riskerna med alkohol och vara noggranna med legg-kollar. För oss är det här självklart och viktigt – och vi vet att det gör skillnad, säger Matilda Dannetun på Systembolagets kundtjänst, hon är en av dem som hjälper kunder att matcha mat och dryck inför helgerna.

Systembolagets öppettider under jul, nyår och trettonhelgen

Öppettiderna varierar mellan olika butiker. Alla butiker har minst öppet 10-18 vardagar och 10-14 lördagar, men många butiker har öppet till 19.00 vardagar och 15.00 lördagar. Alla butiker är stängda på julafton, juldagen och annandag jul (24-26 december), nyårsdagen (1 januari) och trettondagen (6 januari). Öppettiderna bestäms av riksdagen.

Hitta en enskild butiks öppettider

Systembolagets samhällsuppdrag och varför Systembolaget finns