Sås i kastrull.

Cider och äppelmust i mat

Cider i matlagningen ger sötma och syra medan dess äppeltoner bidrar med en fräsch smak. Prova gärna alkoholfri äppelmust som alternativ. Ha gärna samma cider i glaset som i maten.

Såser

Torr, mindre söt cider är ett naturligt val för att göra en cidersås till fasan, kyckling eller fläsk. I detta fall är det bäst med en syrlig, fruktig sås.

Soppor och grytor

Torr cider med låg alkoholhalt balanserar fint med musselsoppans umami och sälta.
Torr till halvtorr cider och äppelmust är tillräckligt smakrika för att piffa upp en köttgryta. Ha gärna i bacon som smaksättare då äpple och fläsk går bra ihop. Sötma i drycken passar väl till sältan i maten.

  • Cider till soppa
  • Smaktyp: torr och halvtorr, smakklockor: sötma 1–4, fruktsyra 7–8

Fisk

Ett bra val är att pochera fisk i cider. I regionen Asturien i norra Spanien pocheras torsk i torr cider med hög syra och låg sockerhalt.

Att tänka på

Välj gärna en torrare cider med lägre sötma om du ska ha den i matlagningen. Det är syra och fräschör du vill åt.

Ciderns kolsyra lyfter matens aromer. Häll i lite cider strax före servering. Den porlande konsistensen gör även att maten upplevs som mindre söt, salt och fet.

För dig som vill undvika alkohol helt finns alkoholfri äppelmust. Försök då att välja en torrare variant.Alkoholfri äppelmust i sortimentet.