Sås

Såsviner

Ett bra vin att göra sås på behöver inte vara det dyraste men det ska smaka mycket. Vidare ska vinet inte ha för mycket fatkaraktär.

Rödvinssås

I rödvinssås och rödvinssky passar fruktiga eller kryddiga viner. Viner med för mycket smak av fatlagringen kan ge en bitter bismak om såsen fått reducera länge, så undvik viner där det står påtaglig fatkaraktär på hylletiketten.

  • Rött vin till rödvinssås.
  • Smaktyper: kryddigt & mustigt, fruktigt & smakrikt. Smakklockor: fruktsyra 8-10, fyllighet 6-10, strävhet 6-9

Vitvinssås

I såser som vitvinssås och beurre blanc passar torra viner i frisk stil. Precis som för röda viner bör fatkaraktär undvikas.

Sherrysås

Det går bra att använda både torr och halvtorr sherry av typen amontillado eller oloroso.

Madeirasås

I en madeirasås passar torr till halvtorr madeira av typen sercial eller bual. För att bibehålla aromerna kan du spara en del av madeiran och tillsätta mot slutet när vinet och övriga ingredienser kokat ihop.

Portvinssås

I portvinssås passar ett fylligt, ungt och fruktigt portvin av typen ruby eller late bottled vintage. För att bibehålla aromerna kan du spara en del av portvinet och tillsätta mot slutet när vinet och övriga ingredienser kokat ihop.