Sprit i mat

Sprit rymmer alltifrån okryddat brännvin, smakrika fatlagrade spritsorter till söta fruktlikörer. Slösa inte bort den dyraste och bästa cognacen i såsen, det går lika bra med en enklare cognac eller brandy. Det viktiga är att den är smakrik och ordentligt fatlagrad.

Flambering

Kött och fisk flamberas oftast i smakrik sprit som cognac, whisky eller calvados, Använd sprit med hög alkoholhalt, 40 procent eller högre. I desserter kan du även använda fatlagrad rom eller starkare likörer. Crêpes suzette flamberas exempelvis i citruslikörer av typen triple sec.

Hummersoppa

Cognac eller brandy passar bra i hummersoppa. Välj dryck utifrån aromerna i smakbeskrivningen. Överlag passar en druvigare sort bättre än en långlagrad.

Whiskygravad lax

Välj en whisky i inte alltför rökig stil, klockvärdet för rökighet bör vara ungefär mellan 1-4 beroende på smak.

  • Klockor: rökighet: 1-4

Engelsk fruktkaka

I engelska fruktkakor passar en mörk rom i fruktig stil bra. Rommen för gärna ha aromer av torkad frukt och tydlig fatkaraktär.

Glass och parfait

Glass och parfait kan med fördel smaksättas av både punsch, fruktlikörer, ung calvados eller mörk rom. Välj gärna samma dryck till desserter.