Grillat

Välj rätt dryck till grillat

Gemensamt för alla grillade rätter är stekytan. Den ger råvaran rostade aromer och en liten beska. Heta såser påverkar också val av dryck.

Vin till grillat kött

Generellt passar röda viner från smaktyperna fruktigt & smakrikt eller kryddigt & mustigt, med fatakraktär. Vita viner behöver vara smakrika och ha fatkaraktär – vinerna hittar du i  smaktypen fylligt & smakrikt. 

Vin till grillad kyckling

Kyckling är mildare i smaken, även om grillytan ger skjuts. Mindre fylligt (lätt) rödvin ur smaktypen kryddigt & mustigt, ett rosé ur smaktypen fruktigt & smakrikt, eller ett vitt från fylligt & smakrikt passar bra.

Vin till grillad fisk och skaldjur

Maten får mycket smak från grillen. Och du kan gärna ta en smakrikt vitt vin, gärna fatlagrat. Kolla i smaktypen fylligt & smakrikt. Rosé med frisk syra går bra – smaktyperna friskt & bärigt eller fylligt & smakrikt – det är en smaksak. Ett lättare rödvin från smaktypen mjukt & bärigt är värt att prova till en grillad fisk, till exempel lax eller piggvar.

Öl till grillat kött

Ale, gärna med lite sötma, med medelbeska är ett bra val till grillat kött. Ölen brukar även ha aromer som är lite knäckiga och som passar till den grillade köttsmaken, och eventuella tillbehör: beanaise, tomatsalsa eller örtkräm.

Öl till grillad kyckling

Här kan du välja en ale, ljus eller mörkare lager, med medelbeska. De tar inte överhanden till den grillade fågeln.

Öl till grillad fisk och skaldjur

Ett veteöl, med sina låga beska och syrliga smak, är ett matchande val till skaldjuren, även en syrlig öl i belgisk stil (geuze) går bra. Även ljus lager med liten- till medelbeska matchar fisken och skaldjuren. 

Rub och glaze

Två sätt att sätta smak på grillen är använda glaze och rub. En rub är en torr kryddblandning som man, som namnet antyder, gnuggar råvaran med. Svartpeppar, chiliflakes, rörsocker, citrusskal och torkade eller färska örter är vanliga ingredienser. Torka gärna av köttet med hushållspapper innan rubben gnids in. Då får du en finare stekyta.

Glaze har sitt ursprung i den amerikanske BBQ-traditionen och penslas på den grillade råvaran i tunna lager efter den fått en fin grillyta. För att få bäst resultat med glaze – pensla, pensla, pensla och åter pensla!

Heta såser och kryddor

Om maten smaksatts med heta kryddor eller en söt glaze eller om tillbehören är heta eller innehåller sötma, till exempel mango chutney är eller heta salsor, så passar det ofta bäst med ljus lager, ett veteöl eller ett vitt vin med lite sötma. Hetta förstärker nämligen rödvinets strävhet och ölets beska.

Bra grilldrycker:

Fruktiga och inte alltför sträva när du väljer rött vin.

Vara smakrika, vita får gärna vara fatlagrade till kött.

Något kylda (röda) och kalla (vita) om det är varmt ute.

Ale med medelbeska och fruktig smak.

Veteöl eller syrlig geuze till skaldjur.

Alkoholfria drycker går bra till grillat: prova gärna äppelcider till fläskkarré eller veteöl till skaldjuren.