Dryck till fisk & skaldjur 

Öl och vitt eller rosévin är de drycker som bäst går till fisk och skaldjur.

Öl till kräftor

En medelbesk ljus lager, exempelvis i internationell stil eller tysk/tjeckisk stil passar bra till de salta (och sötsyrliga spadet) kräftorna. Även en ale med lite sötma går bra samt veteöl.

Vin till kräftor

Sälta och syrlighet i kräftorna och umami, gör att ett vin med lite sötma, utan fatkaraktär, funkar bäst. Välj gärna från smaktypen friskt & fruktigt (sötmaklocka 3-5).

Öl till skaldjur

En ljus lager, exempelvis dortmunder/helles eller veteöl (hefeweizen) eller eller syrlig gueuze passar till skaldjuren, som är milda i smaken. Halstrade skaldjur går även att kombinera med en ale med lagom beska.

Vin till skaldjur

Här kan du välja rosévin eller vitt vin från smaktypen friskt & fruktigt utan att köra i diket. Med lite sötma eller utan är en smaksak. Ett mousserande går också bra till. Halstrar du skaldjuren så fungerar även ett vitt vin med lite fatkaraktär, välj ur smaktypen fylligt & smakrikt.

Cider till skaldjur

Vill du ha skaldjur med mycket umami och sälta fungerar en torr cider fint med sin fräschör och syra. Gärna en engelsk. 

Öl till fisk

Öl går nästa alltid bra till fisk, särskilt fet fisk som lax eller makrill. Ljus lager eller ale med medelbeska fungerar bra. Mager vit fisk är elegant i smaken och då fungerar lite lättare öl: veteöl, ljus lager eller en geuze.

Vin till fisk

Fetare fisk (lax, röding och makrill) behöver vin med hög fruktsyra. Titta i smaktypen friskt & fruktigt, eller en rosé från friskt & bärigt. Är fisken halstrad så kan du även ta en fatlagrad vitt vin från fylligt & smakrikt. Rött vin, då funkar det bäst med ett mjukt och bärigt.

Mager fisk går bra med lite lättare vita viner, från smaktypen friskt & fruktigt eller druvigt & blommigt. Stekt vit fisk (exempelvis smörstekt torskrygg) så går det bra med ett fatlagrat vitt, gärna av chardonnay.

Cider till fisk

I regionen Asturien i norra Spanien pocheras torsk i torr cider med hög syra och låg sockerhalt. Koka musslor i cider är också en klassiker där äppelaromerna bidrar med sin fräschör och syra. Ha gärna samma cider i glaset som i maten. 

Öl till ostron

Ostron är salta och har mycket av umami-grundsmaken. Det gör att en mindre besk öl passar bra till (hefeweizen, gueuze, lager i internationell stil) eller en syrlig öl som möter ostronens friska smak och tar upp eventuell syrlig vinäger och citron. Stout kan också vara ett alternativ där den rostade smaken matchar ostronets salta karaktär.

Alkoholfritt till fisk & skaldjur

En mild veteöl går alltid bra till fisk och skaldjur, men även de vita vinerna och de mousserande passar till de flesta rätter. Rosé finns ju också som alternativ.