Välj rätt dryck till fläsk & fågel

Fläsk och fågelkött är ganska lika i smaken, undantaget viltfågel som oftast har mer smak.

Vin till fläskkarré

Till grillad eller stekt fläskkarré passar ett rött vin från smaktyperna fruktigt & smakrikt eller kryddigt & mustigt. Det röda möter den lite brända stekytan på ett bra sätt. Ett fatlagrat vitt vin av typen fylligt & smakrikt passar också bra.

Öl till fläskkarré

Föredrar du öl så är en smakrik ale en bra kombo, exempelvis IPA, APA, bitter eller en mellanmörk lager med måttlig beska. En mörkare ale i belgisk stil går också bra.

Vin till fläskfilé

Grillad eller stekt fläskfilé får en bränd yta som göra att drycken behöver vara smakrik. Ett inte allt för strävt rött från smaktyperna fruktigt & smakrikt och kryddigt & mustigt fungerar bra. Ett vitt vin får gärna komma från fylligt & smakrikt där du hittar vita med fatkaraktär, som går bra med de brända smakerna i köttet.

Öl till fläskfilé

Grillad eller stekt gör att smaken får en liten bränd karakaktär. Det möts upp av smakrik ale i brittisk stil exempelvis bitter eller pale ale, IPA och amerikansk pale ale går också bra. En mörk ale i belgisk stil och mellanmörk till mörk lager fungerar också.

Cider till skinkstek, fläsklägg och köttbullar

Cider med någon sötma och syra fungerar fint till svensk husmanskost som är fet och salt. Passande rätter kan vara skinkstek med äppelmos, rotmos med fläsklägg eller köttbullar med lingon. Sötman i en fruktig cider kompletterar sältan i köttet, sötman i moset och de syrliga lingonen. Kolsyran lättar även upp det feta.

Vin till kyckling

Kyckling tillagas ju på många olika sätt och det påverkar givetvis dryckesvalet. Kycklinggryta i mild och gräddig smak går ett lättare rött vin bra till, gärna från mjukt & bärigt eller från kryddigt & mustigt. Vita viner som passar hittar du exempelvis i druvigt & blommigt eller friskt & fruktigt. Roséviner går bra till milda kycklingrätter.

Grillad kyckling har mer smak och då kan rött från fruktigt & smakrikt vara på sin plats eller ett vitt från fylligt & smakrikt - gärna fatlagrat av chardonnay.

Öl till kyckling

Till kycklinggrytan passar en ljus lager med måttlig beska, om grytan är kryddstark så behöver beskan vara ännu lägre då beskan förstärks av starka kryddor. Till grillad kyckling passar mörkare ale, i belgisk eller brittisk-amerikansk stil bra till. Även mellanmörk till mörk lager går bra.

Cider till kyckling eller fasan

Cidersås till fasan eller kyckling blir också en bra kombination där ciderns syra balanserar smör och fond i såsen.

Vin till gås

Gåsköttet är lite fetare än kyckling och gås serveras ofta med gräddig sås. De medelfylliga röda vinerna i smaktypen kryddigt & mustigt går perfekt till en gåsamiddag. Gärna av druvan pinot noir. Föredrar du vitt vin så föreslår vi ett fatlagrat från smaktypen fylligt & smakrikt.

Öl till gås

En ljus lager med måttlig beska, gärna i pilsnerstil, är ett bra alternativ till gås med gräddsås. Mellanmörk lager (exempelvis märzen/wienerstil) går också fint till. Även ljus ale i belgisk stil får ihop kombinationen på ett bra sätt.

Vin till anka

Anka är ett ganska fett kött och har en kraftig smak. Ett rött vin från smaktypen kryddigt & mustigt är en utmärkt kombo, gärna en pinot noir. Även en moget vin, med avrundad strävhet, av druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc och syrah går bra. Vill du ha vitt vin på matbordet då är det i smaktypen fylligt & smakrikt du ska leta, gärna fatlagrat av chardonnay eller chenin blanc. Även viner av druvorna viognier, rousanne och marsanne fungerar, dessa hittar du vanligtvis i smaktypen druvigt & blommigt

Öl till anka

Då anka är smakrikt kött bör även ölen vara smakrikt. Exempel på detta är: india pale ale, amerikansk pale ale, session IPA, bitter, pale ale, mellanmörk till mörk lager och mörk ale i belgisk stil.

Dryck till kryddhet mat

Chili, curry, cayennepeppar och andra starka kryddor påverkar upplevelsen av drycken. Stark mat gör att röda viner blir strävare och att ölen blir beskare samt drycken upplevs mindre frisk och söt. Så har du exempelvis stark asiatisk mat på tallriken är det bra att välja ljus lageröl med liten beska eller vitt vin med sötma, vilka båda mildrar hettan.