Välj dryck till ost

Ostar har olika smaker och konsistenser. Vissa är salta, mögliga och har mjuk gräddig smak. Andra är hårda eller är mer smuliga i strukturen. Här tipsar vi om passande drycker till olika ostar.

Öl till ost

Vin till ost

Cider till ost

Fransk cider, som brukar har mogna smaker och lite "stallkaraktär", går bra till kittostar och hårdostar. Den brittiska stilen med mer ren äppelsmak fungerar bäst med milda vitmögelostar.

Andra drycker till ost

Fruktviner och övrigt starkvin - en söt och fruktig dryck kan skapa lyckade kombinationer med många salta och mer smakrika ostar. Kanske rejäl körsbärssötma till en grönmögelost, milt sötsyrlig smak av hjortron till vitmögelost eller aromer av moget äpple till en lagrad hårdost? Till lagrade hårdostar kan även ett mjöd med honungssötma eller en nötig sherry vara en spännande kombination. Till en mild ost, som en ung Pecorino, matchar en torr sherry eller manzanilla

Alkoholfritt till ost

Våra alkoholfria drycker går utmärkt till olika ostar, till exempel cider och äppelmust till kittostar, hårdostar eller vitmögelostar. Veteöl går bra till getostar och färskostar och till en smakrik grönmögelost fungerar en söt äppelmust.