Vad passar till vinter toppbild

Alkoholfritt till julmaten

Alla vill ha gott att dricka när julmaten dukas fram. Men det behöver inte vara alkohol i glasen. Här tipsar vi om goda alkoholfria drycker till vanliga julrätter.

Julbordet

Här samsas en mängd olika maträtter med olika grundsmaker och konsistenser. Besk öl balanserar upp sältan i många rätter och kolsyran lättar upp fet mat. Men även alkoholfri cider och julmust har liknande egenskaper.

Tips på dryck: Passande ölpassande julmustpassande cider.

Skinksmörgås

Salt skinka och kanske starksyrlig senap på, dagen innan julafton. Här passar alkoholfri öl som med kolsyra och beska tar hand om salt och syrlighet. Ett glas mjölk eller äppelmust har sötma som passar bra i sammanhanget.

Tips på dryck: Passande öl, passande must, ett glas mjölk.

Risgrynsgröt

Rätten är fet i konsistensen och har söt smak. Kanelkryddningen dominerar dock och pekar ut dryckesvalet: äppelmust, mjölk eller ingefärsöl.

Tips på dryck: passande must, passande öl, mjölk.

Lutfisk med senapssås

Fisken serveras vanligtvis med kryddpeppar och bacon, eller med vit sås, kryddpeppar och ärtor. Oavsett är en brödig ljus lager eller ett öl i lättare alestil att föredra för att matcha bacon och kryddpeppar. Vitt vin med lite sötma är alternativ.

Tips på dryck: Passande öl, passande vin.

Sill

Inlagd sill är har grundsmakerna salt, sött, syrligt och umami. Ett öl med måttlig beska och kolsyra tar hand om allt detta. Ett vitt vin med sötma eller äppelmust är alternativ. Vita viner utan sötma och rött vin kommer upplevas som sura och sträva.

Tips på dryck: Passande öl, passande vin, passande must

Kalkon

Köttet är magert och det är kryddning, tillagning och sås/tillbehör som sätter smaken. Men som ofta till jul är smakrikt julöl bra alternativ med sin rostade maltiga smak. Andra alternativ är äppelmust och ”vanliga” alkoholfria öl med fyllighetsklocka på minst 4.

Tips på dryck: Passande öl, passande must

Gravlax med hovmästarsås

Fisken är salt och fet och serveras ofta med syrlig hovmästarsås. Alkoholfri öl lättar upp det feta och även ett friskt vitt vin med lite sötma tar hand om syrlig sås.

Tips på dryck: Passande öl, passande vin.

Julgodiset

Är det sött på tallriken bör det vara minst lika sött i glaset är en bra regel. Cider, ingefärsöl eller julmust passar till olika varianter av julgodis. Till chokladpraliner går även alkoholfri röd glögg bra till.

Tips på dryck: Passande cider, passande mousserande, passande öl och julmust, passande glögg.