Aromer

Smak är personligt. Vissa gillar fatlagrade viner med mycket vaniljtoner, andra rynkar näsan åt dessa. Samtidigt är aromerna de som sätter pricken över i:et i en kombination. 

Din smak avgör

Till skillnad från hur grundsmaker påverkar varandra är kombinationen av aromer inte någon exakt vetenskap. Hur aromerna samspelar och upplevs är väldigt subjektivt, och har att göra med dina egna preferenser.

Tips på vägen dryck och mat

Oftast brukar aromer/dofter som liknar varandra gå hand i hand:

  • Fatlagrade vita viner med fiskrätter kryddade med saffran
  • Fatlagrade vit/röda viner till grillat kött
  • Kryddiga röda viner (exempelvis pinot noir, grenache, syrah, sangiovese) till örtkryddade kötträtter.
  • Dessertviner med "bränd", nötig smak (exempelvis madeira, setúbal, rivesaltes) går bra med nötdesserter/nötkaka.
  • Mörka öl går bra till grillat kött tack vare rostad sin smak .

Men ibland kan aromer som går stick i stäv vara en väg att gå, så kallade kontraster:

  • Mörk choklad eller lakrits till körsbärsvin.
  • Torr porter/stout till ostron

Med lite träning kan man föreställa sig vad som kommer att fungera ihop och vad som inte kommer att göra det. Men man ska också tänka på att de mest udda kombinationer, som kan verka vara totala motsatser, kan fungera utmärkt. Det är din smak som avgör.