Passande dryck till fransk mat

Det franska köket har utvecklats tillsammans med landets viner. Det gör det enkelt att välja dryck.

Vin till fransk mat

Det franska köket är betydelsefullt för hela den västerländska matkulturen. Tillagningssätt och ingredienser varierar stort från region till region – alltifrån lätta och eleganta fiskrätter i Loire till mustiga köttgrytor i Rhone. Det franska köket har utvecklats tillsammans med vin och därför är maten ofta vinvänlig.

Välj lokalt är en bra regel

Den gamla tumregeln att välja lokala viner fungerar bra. Kryddigheten och syran i den sydfranska fisksoppan bouillabaisse matchas till exempel med fördel av ett friskt och bärigt sydfranskt rosévin i örtig stil. Och till en rödvinsbaserad gryta passar oftast ett rött vin från smaktypen kryddigt & mustigt.

Ta gärna sött till osten

Franska ostar som brie, gruyère och rochefort är populära i Sverige. Tänk på att många av ostarna är påtagligt salta och därför ofta kräver ett vin med sötma. Söta vita viner eller starkviner med sötma är i regel ett bättre val än ett rött vin till ost. Vill du ändå prova rött till så välj gärna ett mjukt och bärigt eller ett fruktigt och smakrikt. Vita viner från smaktypen druvigt & blommigt är ett bra "universalvin" till olika sorters ostar.