Passande dryck till indisk mat

Indisk mat är full av kryddor, sötma och hetta. En svalkande lassi, mineralvatten eller ljus lager med liten beska är tipset.

Curryrätter är för många synonymt med indisk matlagning. De olika kryddblandningarna, masalas, är också det som gör det indiska köket unikt. Chilipeppar, svartpeppar, spiskummin, ingefära, koriander, kardemumma och kanel är några av de kryddor som ger kryddblandningarna sin smak. 

Öl till indisk mat

En ljus lager i internationell stil eller en veteöl (hefeweizen) är det som fungerar bäst, då beskan är låg och inte förstärker hettan i maten.

Svårt att kombinera med vin

I stora delar av Indien råder en restriktiv syn på alkohol överlag och det är ingen slump att vin och indisk mat är svårt att kombinera – det är helt enkelt inga smaker som utvecklats tillsammans. Hetta i maten förstärker bland annat röda viners strävhet. Alkoholen i vinet förstärker också hettan i maten. Det som passar bäst, åtminstone till de riktigt kryddstarka rätterna som Tikka Masala eller Vindaloo, är den svalkande yoghurtdrycken Lassi. Mineralvatten eller en ljus lager med liten beska brukar också fungera.