Passande dryck till indisk mat

Indisk mat är full av kryddor, sötma och hetta. En svalkande lassi, mineralvatten eller ljus lager med liten beska är tipset.

Curryrätter är för många synonymt med indisk matlagning. De olika kryddblandningarna, masalas, är också det som gör det indiska köket unikt. Chilipeppar, svartpeppar, spiskummin, ingefära, koriander, kardemumma och kanel är några av de kryddor som ger kryddblandningarna sin smak. 

Öl till indisk mat

En ljus lager i internationell stil eller en veteöl (hefeweizen) är det som fungerar bäst, då beskan är låg och inte förstärker hettan i maten.

Svårt att kombinera med vin

Indisk mat är ofta starkt kryddad och även med sötma. Hetta i maten förstärker bland annat röda viners strävhet. Alkoholen i vinet förstärker också hettan i maten. Kombinationen med vin (även vitt) gör att det blir extra allt. Det som passar bäst, åtminstone till de riktigt kryddstarka rätterna som Tikka Masala eller Vindaloo, är den svalkande yoghurtdrycken Lassi. Mineralvatten eller en ljus lager med liten beska brukar också fungera.