Passande dryck till japansk mat

I japanska köket står ofta råvaran i fokus. Eleganta, rena smaker och en tydlig sälta från soja.

Det japanska köket är ofta lika vackert som gott – eleganta, rena smaker kombineras på ett sätt som lyfter fram huvudråvaran. Rätterna har ofta en tydlig sälta från japansk soja och ibland lite pepparotshetta från wasabi.

Öl till japansk mat

Ett öl får gärna ha låg beska. Ljus lager i internationell stil eller en veteöl (hefeweizen, kristallweizen eller witbier) går bra till, och tar inte överhanden.

Vin till japansk mat

För den som hellre väljer vin kan ett mousserande vin eller ett friskt och fruktigt vitt vin med viss sötma, fungera fint till exempelvis sushi eller sashimi. Till rätterna av biff, som biff teriyaki, kan ett mjukt, lättare rött vin fungera. Grönt te är ett alkoholfritt alternativ som lyfter hela måltiden.

Sake till japansk mat

Drycken som är gjord på ris har ofta en mild smak. Passar till många japanska maträtter, gärna sushi och sashimi.