Passande dryck till karibisk mat

Chili, kokos, koriander och ingefära är viktiga smaksättare i karibisk mat. Även färsk frukt är vanligt i många rätter.

Karibisk kokkonst har influerats av många olika kulturer. Europeiska, orientaliska och afrikanska inslag förekommer – liksom influenser från den sydamerikanska matkulturen. Rätterna präglas ofta av välbalanserade smaker med mycket chili, kokos, koriander och ingefära. Färsk frukt är ett viktigt inslag i många rätter, även till kött.

Kolhydrater dämpar hetta

Många av de traditionella rätterna är mycket stärkelserika: en bit kött kan mycket väl serveras på en tallrik med både ris, svarta bönor, matbanan och potatis. Dessa kolhydratrika milda tillbehör dämpar upplevelsen av hetta i maten. På Kuba används ofta sofrito, som är en blandning av lök, grön paprika, vitlök, oregano och svartpeppar, som en bas i allt ifrån grytor till bönblandningar. På Jamaica präglas köket till stor del av kryddstarka fruktiga såser: kokosnötter, scotch bonnet pepper, chili och tropiska frukter ger rätterna smak.

Öl funkar bäst

De söta och heta smakerna i karibisk mat matchas överlag bäst av ett ljust lageröl med låg beska. Ölet tar ner upplevelsen av hetta. Den som hellre dricker vin väljer ett vitt från smaktypen druvigt & blommigt med viss sötma. Torra vita viner och röda viner är inte att rekommendera eftersom de kommer att upplevas som kärva och sura mot den söta och heta maten.