Välj dryck till spansk mat

Det spanska köket är en blandning av många olika matkulturer. Längst kusterna dominerar fisk och skaldjur, inne i landet är lamm, nöt eller fläskkött vanligare.

Vin till spansk mat

Till kötträtter går det bra med kryddiga och mustiga röda viner, precis som de spanska vinerna smakar. Vitt vin får gärna vara fatlagrade om det är kött, men till fisk går det bra med friskt och fruktigt.

Öl till spansk mat

Till kötträtter går det bra med smakrik öl, exempelvis belgisk mörk eller ljus ale, APA och engelsk bitter. Ljus lager i internationell stil till mildare och syrliga rätter.

Tapas

Tapastallriken kan innehålla alltifrån inlagda grönsaker och salta mandlar till lufttorkade charkuterier och potatisomeletter.

I södra Spanien serveras ofta torr sherry vars lilla sälta möter tapastallrikens ofta salta inslag, och där syran i maten gör att sherryn upplevs som fruktig. Cava eller torr cider har en liten sötma som matchar de salta smakerna och bubblor som hjälper till att bryta upp de feta konsistenserna. Ljust lageröl passar också bra till tapas av samma skäl. 

Här får du förslag på passande dryck till tapas.

Vin och öl till paella

Det här är en annan klassisk spansk rätt som finns i flera olika regionala varianter. I kustnära regioner innehåller paellan ofta skaldjur och längre in i landet ingår oftare korv och kyckling. Saffranstonen möts med fördel av ett fylligt och smakrikt vitt vin, eller ett fruktigt rosévin. En ljus lager i internationell stil går också mycket bra.