Passande dryck till spansk mat

Det spanska köket är en blandning av många olika matkulturer. Längst kusterna dominerar fisk och skaldjur, inne i landet är lamm, nöt eller fläskkött vanligare.

Tapas

Tapas serveras över hela Spanien. Tapastallriken kan innehålla alltifrån inlagda grönsaker och salta mandlar till lufttorkade charkuterier och potatisomeletter. I södra Spanien serveras ofta torr sherry som med sin lilla sälta möter tapastallrikens ofta salta inslag. Cava eller torr cider har en liten sötma som matchar de salta smakerna och bubblor som hjälper till att bryta upp de feta konsistenserna. Ljust lageröl passar också bra till tapas av samma skäl. 

Läs mer om passande dryck till tapas

Vin till Paella

Det här är en annan klassisk spansk rätt som finns i flera olika regionala varianter. I kustnära regioner innehåller paellan ofta skaldjur och längre in i landet ingår oftare korv och kyckling. Saffranstonen möts med fördel av ett fylligt & smakrikt vitt vin, eller ett medelfylligt rosévin. En ljus lageröl går också mycket bra.