Välj dryck till spansk mat

Det spanska köket är en blandning av många olika matkulturer. Längst kusterna dominerar fisk och skaldjur, inne i landet är lamm, nöt eller fläskkött vanligare.

Vin till spansk mat

Till kötträtter går det bra med kryddiga och mustiga röda viner, precis som de spanska vinerna smakar. Vitt vin får gärna vara fatlagrade om det är kött, men till fisk går det bra med friskt och fruktigt.

Öl till spansk mat

Till kötträtter går det bra med smakrik öl, exempelvis belgisk mörk eller ljus ale, APA och engelsk bitter. Ljus lager i internationell stil till mildare och syrliga rätter.

Vin och öl till paella

Det här är en annan klassisk spansk rätt som finns i flera olika regionala varianter. I kustnära regioner innehåller paellan ofta skaldjur och längre in i landet ingår oftare korv och kyckling. Saffranstonen möts med fördel av ett fylligt och smakrikt vitt vin, eller ett fruktigt rosévin. En ljus lager i internationell stil går också mycket bra.