Tapas

Välj dryck till tapas

Spanien är plockmatens förlovade land. Vanliga tapas är olika sorters skinkor, ostar, oliver, bröd med tomatröra, tapenade, friterad fisk, marinerade skaldjur, potatisomelett och tillagade grönsaker.

Vin till tapas

Rosévin med låg sötma och med fruktsyraklocka på minst 9, passar till olika sorters tapas. Syran i maten gör att vinet upplevs fruktigare och matens sälta drar ner friskheten i vinet.

Mousserande vin passar också bra till tapas. Det behöver inte vara cava, Spaniens svar på champagne, men vinet bör vara smakrikt och i fylligare stil (minst 5 i klockvärde). Bubblorna lindrar både syra, umami och sälta i maten. Fruktsyraklockan ska vara på minst 9 så att vinet känns friskt.

Öl till tapas

Veteöl eller ljus lager brukar matcha de flesta tapas, exempelvis hefeweizen och lager i internationell stil. Att beskan ska vara liten beror på att många tapasrätter (oliver, tapenade, sardeller och skaldjur) innehåller grundsmaken umami, som förstärker ölets beska. Kolsyran och milda smaken i ölet möter också matens olika smaker och konsistenser på ett bra sätt.

Sherry till tapas

Varför inte göra som man gör i delar av Spanien? Välj en torr sherry – fino eller manzanilla. Drycken, med sina aromer av äpple och nötter, passar till de flesta tapasrätter. Syran i maten gör också att sherryn upplevs som fruktigare.