Smörgåsbord

Välj rätt dryck till smörgåsbord och smörgåstårta

Svenskt klassiskt smörgåsbord är ofta en blandning av sill, lax, köttbullar, korvar, patéer, kallskuret, ostar och pajer.

Vin till smörgåsbord

Vitt vin med lite sötma är att föredra framför torrt. Maten är ofta salt och syrlig och sötman i vinet gifter sig bra med dessa smaker. Sötmaklocka mellan 3 och 5 från smaktypen friskt & fruktigt är ett bra tips.

Mousserande och torrt passar också bra. Här livar bubblorna upp maten och drar ner upplevelsen av feta och salta maträtter. Finns det en gnutta sötma i vinet, underlättar det ytterligare för de olika smakkombinationerna.

Rosévin från smaktypen fruktigt & smakrikt med lite sötma (klocka 3–5) går bra till smörgåsbordet. Samma principer här – sötman dämpar sälta och syra i maten. Vinets fruktsyra ska vara minst klockan 9 för att möta det feta på smörgåsbordet.

Vin till smörgåstårta

Smörgåstårta är (oavsett om det är med lax, räkor eller skinka/rostbiff) salt, fett och syrligt från majonnäs. Vitt vin med lite sötma och friskhet passar bra, till exempel av druvan riesling från smaktypen friskt & fruktigtMousserande är också en bra kombination, torrt eller med lite sötma.

Öl till smörgåsbord

Ljus lageröl är ett bra val – men var försiktig med beskan. Titta efter ett klockvärde mellan 3 och 6 för att inte riskera att beskan tar överhanden. Kolsyran i öl lättar också upp det feta i maten och minskar upplevelsen av sälta, syra och sötma.

Öl till smörgåstårta

Ljus lager med medelbeska är ett bra val. Även en frisk och syrlig veteöl eller syrlig belgisk ale fungerar bra till smörgåstårta med fisk och skaldjur.

Alkoholfria drycker

Inte alla vill eller kan dricka alkohol under middagen. Just våra alkoholfria alternativ är bra kompis till smörgåsbordet och till smörgåstårtan. Dryckerna har ofta lite sötma (men ändå friskhet) som möter det salta och syrliga i maten.