Buffémat

Alkoholfri öl till buffé

Ett alkoholfritt öl matchar garanterat buffébordet – allt från pastasallad, pizza till heta kycklingspett.

Det alkoholfria ölet är mer spännande idag än tidigare varianter, som inte smakade så mycket. Nu är många öl lika smakrika som öl med alkohol – med rejäl beska och blomfruktiga aromer. Men en klassisk alkoholfri veteöl håller utan tvekan som partner till buffébordets alla läckerheter.

Hur alkoholfri öl och mat matchar

  • Kolsyran gör att fet och tung mat känns lite lättare.
  • Beskan i ölet gör att maten upplevs som mindre salt, därför kan en besk alkoholfri öl vara bra till exempelvis salt skink- och ostpaj
  • Het mat gör att ölets beska blir tydligare, därför går ett milt veteöl bra till thaibuffé.
  • Skaldjur har grundsmaken umami, och den förstärker ölets beska, därför är ett milt (liten beska) öl bra till havets läckerheter.
  • Ett beskt öl gör att syrlig och citrusfrisk mat, exempelvis inlagd sill eller limemarinerad lax, mindre syrlig och frisk.
  • Ölets smak har bland annat inslag av ljust eller mörkt bröd (beroende på hur hårt malten är rostad), citrus, örter, honung och torkad frukt, vilket smakmässigt kompletterar buffébordets olika rätter.