Vilket vin i såsen?

Det finns några saker att tänka på när man ska välja vin att koka sås på. Viktigast är att vinet smakar mycket, inte har för mycket fataromer och att fruktsyran är hög.

Rött vin

I rödvinssås och rödvinssky passar fruktiga eller kryddiga viner. Viner med för mycket smak av fatlagringen kan ge en bitter bismak om såsen fått reducera länge, så undvik viner där det står påtaglig fatkaraktär på hylletiketten.

  • Smaktyper: kryddigt & mustigt, fruktigt & smakrikt.
  • Klockor: fruktsyra 8-10, fyllighet 6-10, strävhet 6-9.

Vitt vin

I såser som vitvinssås och beurre blanc passar torra viner i frisk stil. Precis som för röda viner bör fatkaraktär undvikas.

  • Smaktyp: friskt & fruktigt
  • Klockor: sötma 1, fruktsyra 9-12

Sherry

I svampsåser och svampsoppor passar sherry av typen amontillado eller oloroso bra. Det går bra att använda både torr och halvtorr sherry.

  • Klockor: sötma 1-5, fyllighet 5-9

Madeira

I en madeirasås passar torr till halvtorr madeira av typen sercial eller bual. För att bibehålla aromerna kan du spara en del av madeiran och tillsätta mot slutet när vinet och övriga ingredienser kokat ihop. 

  • Klockor: fyllighet 6-10, sötma 1-6

Portvin

I portvinssås passar ett fylligt, ungt och fruktigt portvin av typen ruby eller late bottled vintage. För att bibehålla aromerna kan du spara en del av portvinet och tillsätta mot slutet när vinet och övriga ingredienser kokat ihop. 

  • Klockor: sötma 9-10, fruktsyra 9-10