Vilken vinsås är bäst?
Vinet i såsen behöver inte vara det dyraste, men gärna friskt och smakrikt. Här får du tips på rödvin till köttfärssåsen, vin till grönpepparsåsen eller champagnesås.
Rött vin till rödvinssås
I rödvinssås och rödvinssky passar fruktiga eller kryddiga viner. Viner med för mycket smak av fat kan ge en bitter bismak om såsen fått reducera, koka ner, länge – så undvik viner där det står påtaglig fatkaraktär på hylletiketten.
Röda viner utan fat som passar i rödvinssås
Vitt vin i vitvinssås
I såser som vitvinssås och beurre blanc passar torra viner i frisk stil. Precis som för röda viner bör fatkaraktär undvikas.
Förslag på vita viner i smaktypen Friskt & Fruktigt utan fat
Vin till köttfärssås
Rödvin i köttfärssås bör vara friskt och fruktig, inte så strävt och heller inte för mycket smak av faten. Ett vitt vin ska också vara friskt, en liten sötma är dock ingen fara.
Rött vin till köttfärssås i sortimentet
Vitt vin till köttfärssås i sortimentet
Vitt vin till tomatsås
Här det viktigt att vinet inte är lagrat på fat, som gett smak till vinet, och riskerar ge bitter smak. Gärna ett friskt och fruktigt vitt vin med hög fruktsyra.
Vita viner i tomatsås i sortimentet
Champagnesås
Du behöver inte ha den mest exklusiva champagnen samt det går också bra att ta ett mousserande vin från annan region och land för att få till en krämig sås. Det som är viktigt är att vinet inte bör vara för sött.
Mousserande vin till champagnesås i sortimentet
Vin till grönpepparsås
Det finns olika recept, en del använder vitt vin, men det är vanligare med cognac, som i cognacsås. Ett vitt vin bör vara torrt utan fatkaraktär.
Sherry till sherrysås
Det går bra att använda både torr och halvtorr sherry av typen amontillado eller oloroso.
Madeira till madeirasås
I en madeirasås funkar de flesta madeiraviner. För att bibehålla aromerna kan du spara en del av madeiran och tillsätta den mot slutet när vinet och övriga ingredienser kokat ihop. Tänk på att ju sötare madeira du använder desto mindre socker (eller inget alls) behöver du tillsätta, om det står i ditt recept.
Madeiraviner som passar i madeirasås
Portvin till portvinssås
I portvinssås passar ett ungt och fruktigt portvin av typen ruby bäst, men även portvinsstilen late bottled vintage går bra. För att bibehålla aromerna kan du spara en del av portvinet och tillsätta mot slutet när vinet och övriga ingredienser kokat ihop.
Portvin som passar i portvinssås
Vermouth till vermouthsås
Till vermouthsås är det den torra varianten som ska användas – inte röd eller söt vermouth.
Kokar all alkohol bort?
En av de vanligaste frågorna när det gäller alkohol i sås och annan mat är: Blir det helt alkoholfritt? Det är inte helt lätt att svara på den frågan – det har att göra med koncentrationen av alkohol i rätten, grytans utformning och själva koktiden.
Några minuters kokning räcker inte
- I ren form börjar alkohol att förångas vid 78,2 °C medan vatten övergår i gasform vid 100 °C.
- Ju mer utspädd alkoholen är, desto högre blir kokpunkten. Att bara koka några minuter minskar alkoholhalten, men den går inte ner till noll.
- På samma sätt blir det alkohol kvar i maten om man häller en skvätt rödvin i köttfärssåsen precis före servering.
- När du gör vit- eller rödvinssås bör vinet reduceras ner till en tredjedel. Efter så lång koktid utan lock bör alkoholhalten ligga på 0,5 volymprocent eller lägre.