Vitt vin i mat
Det är framför allt syrligheten i vitt vin som man vill ha i exempelvis fisksoppa eller risotto. Istället för vitt vin i mat kan du tillsätta matlagningsvin utan alkohol eller små mängder citronsaft och vitvinsvinäger.
Såser
I vitvinssås och beurre blanc passar torra viner i frisk stil. Smaktyperna som gäller är Friskt & Fruktigt och ibland även Fylligt & Smakrikt.
Här hittar du allt om vitt vin till sås
Vitt vin till soppor
I hummersoppa, bouillabaisse, svampsoppa och kycklingsoppa passar friska och fruktiga bäst till.
I rätter där vinet rörs ned mot slutet, exempelvis Crème Ninon, är det extra viktigt att tänka på att vinet i maten matchar med vinet som serveras till.
Här är några tips på vita viner inom smaktypen Friskt & Fruktigt.
Vitt vin till musslor i vin
Koka musslor i vin är vanligt. Moules marinières är en klassisk fransk skaldjursrätt. I Loire används lokala mycket friska viner, gärna av druvan muscadet. Viner av andra druvor går naturligtvis också bra.
Välj något av våra förslag på vita viner inom smaktypen Friskt & Fruktigt utan fat som passar i musslor i vin.
Vitt vin till risotto
Torrt, friskt vin i lätt stil passar att använda i risotto. Vill du inte använda vin kan du ersätta vinet med lite extra buljong spetsad med citron.
Här är några tips på vita viner inom smaktypen Friskt & Fruktigt utan fat som passar i risotto.
Istället för vitt vin i mat
Ibland kan du stå utan vitt vin. Då kan du använd andra ingredienser som ger syra. Exempelvis försiktigt tillföra vittvinsvinäger, citronsaft eller rivet citronskal. I vanliga mataffärer finns också matlagningsvin utan alkohol, som är bra ersättare till vanligt vin. Äppelcidervinäger har också hög syra, men lite för annorlunda smak för att passa till alla recept där det förekommer vitt vin.
Vitt vin till marinad
Ljust kött som kalv och fågel passar bra att marinera i vitt vin. Valet blir då ett vin utan sötma eller fatkaraktär men med hög fruktsyra.
Välj något av våra förslag på vita viner inom smaktyperna Friskt & Fruktigt och Fylligt & Smakrikt utan fat som passar i marinad.
Går det att laga mat på rosévin?
Visst går det att använda rosévin istället för vitt vin i mat, så länge det är ett friskt vin utan sötma. Skillnaden blir framför allt matens färg – det kan bli lite rosa – och aromerna kommer att dra mer åt röda bär. Vinsmaken blir mindre intensiv jämfört med ett rött matlagningsvin.
Rosévin i mat – tänk rosépeppar
I rätter med rosépeppar brukar det fungera att ett rosévin tar det vita matlagningsvinets plats.
- Risotto gjord på rosévin får exempelvis en extra dimension om den kryddas med rosé- istället för svartpeppar.
- Musslor kan kokas i rosé. Tillsätt gärna rosépeppar.
- Kött- och potatisrätter kan bräseras i rosévin. Lite sydfranska örter brukar då vara gott till.
- Ostron kan serveras med vinägrette eller migonette gjord på mousserande rosévin.
Vitt vin i matlagning
- Välj alltid ett vin med hög fruktsyra och mycket smak.
- Undvik viner av alltför aromatiska druvor som gewürztraminer, torrontés och muscat. Aromerna tar lätt över och syran är i regel för låg.
- Var försiktig med fatlagrade viner – de kan ge en bitter touch. I en mustig skaldjursfond passar det däremot bra med fatlagrad chardonnay.