Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Öl i mat

Det finns en mängd olika ölstilar och därmed en mängd olika användningsområden. Musslor kokta i veteöl eller syrlig öl, sjömansbiff, porterstek och mustiga grytor som coq au bière, är exempel på rätter där öl ingår.

Koka inte ölen för länge

Utöver stil är ölets beska den viktigaste faktorn att ta med när du väljer öl till matlagning. Beskan förstärks ju längre ölet får koka. Ju beskare öl du väljer, desto försiktigare bör du alltså vara med koktiden.

Porterstek

Välj en porter i klassisk brittisk stil som inte har alltför mycket beska. Undvik alltför alkoholstarka och fylliga öl som imperial porter. Beskan och fylligheten brukar gå hand i hand.

Gryta med ale

Välj en fyllig smakrik ale med relativt låg beska. Belgisk ale och vissa brittiska alestilar lämpar sig generellt bäst.

Musslor i öl

Det finns flera olika varianter av denna rätt. Antingen kan du välja ett friskt veteöl eller en geuze.

Kräftspad

I kräftspadet passar ett ljust, mellanmörkt eller mörkt lageröl med relativt liten beska och gärna med lite sötma.

Beer can chicken

I beer can chicken används ölet för att göra köttet saftigt snarare än för att ge det smak. En neutral ljus lager passar bra.

Sjömansbiff

Ett ljust lageröl bidrar med maltiga aromer och en distinkt liten beska till sjömansbiffen. Välj ett ljust lageröl med liten till medelstor beska.

Tips på dryck

  • Det vanligaste är att välja samma öl som du har i maten, då får du smakharmoni mellan dryck och det du har på tallriken.
  • Men tillbehör och annan kryddning spelar även in vid val av dryck.