Rött vin i mat

Rött vin i såser och grytor sätter smak på maten, även om alkoholen förångas i kokningen. Ganska fylliga viner med lagom fatkaraktär från smaktyperna fruktigt & smakrikt och kryddigt & mustigt är bäst i de flesta fall.

Rött vin köttgryta

I mustiga grytor som coq au vin och boeuf bourguignon passar kryddiga och mustiga eller fruktiga och smakrika röda viner i fyllig stil. I Bourgogne används lokala viner till boeuf bourguignon. Vill du använda ett bourgognevin i grytan, var noga med att välja ett lite fylligare.

Såser

I rödvinssås och rödvinssky passar fruktiga eller kryddiga viner. Viner med för mycket smak av fatlagringen kan ge en bitter bismak om såsen fått reducera länge, så undvik viner där det står "påtaglig fatkaraktär" på hylletiketten.

  • Rött vin till rödvinssås
  • Smaktyper: kryddigt & mustigt, fruktigt & smakrikt, smakklockor: fruktsyra 8-10, fyllighet 6-10, strävhet 6-9

Desserter

I desserter som vinkokta päron och rödvinsmarinerade jordgubbar passar det bra med mjuka eller fruktiga viner. Strävheten ska inte vara för hög, utan desserterna blir bäst om den är ganska låg.

  • Rött vin till dessert
  • Smaktyper: mjukt & bärigt, fruktigt & smakrikt, smakklockor: fruktsyra 9-10, fyllighet 3-6, strävhet 3-6

Att tänka på

Var försiktig med att använda unga viner i maten om du tänkt servera ett moget vin till. De friska syrorna som ett ungt vin bidrar med till maten har ofta svårt att samsas med ett moget vin. Välj hellre ett starkvin, typ maderia, portvin eller liknande. 

Rött vin kan få en lite trist grålila färg om det kokas länge, låt några rödbetsskivor koka med i grytan eller såsen så bibehålls den röda färgen.