Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Starkvin i mat

I matlagning används starkvin huvudsakligen som smaksättare. Var försiktig med doseringen, dessa smakrika drycker tar lätt överhanden.

Sherry i matlagning

Det är huvudsakligen torr och halvtorr sherry som används i matlagning. I såser och svampsoppor passar amontillado eller oloroso. Fino och manzanilla passar bra i smakrika tomatsåser, men kan också passa bra som ersättare för kinesiskt risvin i asiatiska wok- och gryträtter. Söt sherry och PX är en liten dessert i sig, men passar också bra att ringla över glass.

Svampsås och svampsoppa

I svampsåser och svampsoppor passar sherry av typen amontillado eller oloroso bra. Det går bra att använda både torr och halvtorr sherry.

Madeira i matlagning

Torr till halvtorr madeira av typen sercial eller bual passar bäst i såser och marinader. I desserter som exempelvis madeiraplommon passar en sötare madeira bättre.

Madeira är också en lämplig ingrediens i rödvinssåsen om du planerar att dricka ett äldre vin till maten.

Madeirasås

I en madeirasås passar torr till halvtorr madeira av typen sercial eller bual. För att bibehålla aromerna kan du spara en del av madeiran och tillsätta mot slutet när vinet och övriga ingredienser kokat ihop.

Portvin i matlagning

Unga, fruktiga portviner av typen ruby eller late bottled vintage brukar göra sig bra i de flesta fall.

Portvinssås

I portvinssås passar ett fylligt, ungt och fruktigt portvin av typen ruby eller late bottled vintage. För att bibehålla aromerna kan du spara en del av portvinet och tillsätta mot slutet när vinet och övriga ingredienser kokat ihop. 

Marsala i matlagning

Tiramisu

I det traditionella receptet doppas kexen i en blandning av sött marsalavin och espresso men det finns flera varianter, exempelvis med italiensk mandellikör. Tänk på att alkoholen inte kokas bort i tiramisu. En alkoholfri variant görs genom en blandning av starkt kaffe som smaksatts med syrup och sötas med socker.