Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Vitt vin i mat

Det är framförallt syrligheten i det vita vinet som man vill ha i såsen, soppan eller risotton. Här följer några tips för att välja vitt vin till matlagningen.

Såser

I såser som vitvinssås och beurre blanc passar torra viner i frisk stil.

Soppor

I hummersoppa, bouillabaisse, svampsoppa och kycklingsoppa passar friska och fruktiga eller fylliga och smakrika vita viner utan alltför mycket fat.
I rätter där vinet rörs ned mot slutet, exempelvis Cremé Ninon, är det extra viktigt att tänka på att vinet i maten matchar med vinet som serveras till.

  • Vitt vin till soppor
  • Smaktyper: friskt & fruktigt eller fylligt & smakrikt, smakklockor: sötma 1-2, fruktsyra 9-12

Musslor i vin

Moules à la Marinière är en klassisk fransk skaldjursrätt. I Loire används lokala mycket friska viner, gärna av druvan muscadet. Viner av andra druvor går naturligtvis också bra.

Ris

Torrt, friskt vin i lätt stil passar att använda i risotto. Vill du inte använda vin kan du ersätta vinet med lite extra buljong spetsad med citron.

 

Att tänka på

Undvik viner av alltför aromatiska druvor (gewurztraminer, sauvignon blanc, torrontés och muscat) och var försiktig med fatlagrade viner. En fatlagrad chardonnay gör sig bra i en mustig skaldjursfond och en aromatisk sauvignon blanc passar bra i kalv-, lamm- och kycklingrätter smaksatta med örter, men båda stilarna/druvorna tar lätt överhanden i en vitvinssås.