Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Kombinera dryck och mat
Dryck till fisk

Kunskap & Inspiration

Dryck till fisk

Fiskrätter är ofta lätta och eleganta och vitt vin eller ljust öl är säkra kort. Även lätt rött vin kan funka till vissa rätter. Men till surströmming passar öl bäst.

Mager och fet fisk har olika smakegenskaper och även tillagningen spelar stor roll. Ett bra exempel är lax, där dryckesvalet helt beror på om fisken kokas, grillas eller gravas.

Vin till mager fisk

Mager fisk går bra med lite lättare vita viner från smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt. Till stekt vit fisk som till exempel smörstekt torskrygg passar ett fatlagrat vitt vin bra, gärna en chardonnay. Till torskrygg med rödvinssås, tonfisk, marulk eller annan kotlettfisk passar även ett lättare rödvin utan för mycket strävhet.

Vin till mager fisk
Vin till stekt fisk
Rött vin till mager fisk

Vin till fet fisk

Fetare fisk som lax, röding och makrill behöver vin med hög fruktsyra. Det finns inom smaktypen vita viner Friskt & Fruktigt. Ett rosévin går också bra.

Om fisken är halstrad eller grillad kan du även välja ett fatlagrad vitt vin från kategorin Fylligt & Smakrikt. Vill du ha ett rött vin till lax bör du välja ett mjukt vin, då sträva röda viner upplevs som "sura" och ännu strävare i kombination med fet fisk.

Vitt vin till fet fisk
Vitt vin till halstrad och grillad fisk
Rosévin till fisk
Rött vin till fet fisk

Vin eller öl till rökt och gravad fisk?

Feta fiskar som röks eller gravas är rika på umami. Dessutom är sältan och i vissa fall sötman kännbar. Det talar för ett Druvigt & Blommigt vitt vin med viss sötma. På ölsidan brukar en ljus lager med måttlig till tydlig beska passa bäst.

Vin till rökt och gravad fisk
Öl till rökt och gravad fisk 

Lageröl till sillbiten

Sill är en fet fisk med högt umamiinnehåll. Den inlagda sillen finns i alla tänkbara varianter och smaksättningar men får i regel sin karaktär av sälta, sötma och ättika. Med andra ord är det inte speciellt vinvänligt.

Inlagd sill, senapssill och fransk löksill präglas av kryddighet och smakrikedom. Ljus lager är en säker matchning. 

Öl till smakrika sillar

Matjessillen är kryddig men framför allt salt med en kännbar sötma. Här funkar det bäst med en ljus lager som har måttlig till tydlig beska.

Öl till matjesill

Mousserande till sill – tänk sötma och syra

Att kombinera vin till sill är svårt, men inte omöjligt. Vitt vin med sötma och hög fruktsyra kan fungera, men undvik alltför torra viner och allt som påminner om fatkaraktär. Rött vin har med sin strävhet inga förutsättningar att skapa harmoni ihop med sillinläggningar, utan smakar i sammanhanget bara surt, strävt och metalliskt.

Mousserande vin till sill

Öl till surströmming

Fisken är salt och mycket smakrik. Ett ljust öl med liten till måttlig beska passar bra till surströmming. Mellanmörkt öl går också bra, speciellt om du har knäckebröd till.

Ljust öl till surströmming
Mellanmörk öl till surströmming

Öl till fisk 

Öl går nästan alltid bra till fisk, särskilt till de feta varianterna som lax och makrill. Ljus lager eller ale med måttlig beska fungerar då bra. Mager vit fisk är elegant i smaken och då fungerar lite lättare öl: veteöl, ljus lager eller en geuze.

Ljus lager till fet fisk
Ale till fet fisk
Veteöl till mager och mild fisk

Torr cider till fisk 

I regionen Asturien i norra Spanien pocheras torsk i torr cider med hög syra och låg sötma. Ha gärna samma sorts cider i glaset som i maten.

Cider som passar till fisk

Alkoholfritt vin och öl till fisk

En mild veteöl går alltid bra till fisk och skaldjur, men även de vita vinerna och de mousserande passar till de flesta rätter. Rosévin finns också som bra alternativ.

Alkoholfritt till fisk

Dryck till skaldjur: Färska räkor, havskräftor, krabbor och blåmusslor i en trälåda med tidningspapper.

Vad passar till?

Dryck till hummer & andra skaldjur