Välj dryck till lamm, nöt och vilt 

Lamm-, nöt- och viltkött är dryckesvänliga råvaror och serveras gärna med tillbehör som lätt går att matcha med drycker.

Öl till lamm

Lammkött är vanligtvis smakrikt och aningen fett och serveras ofta tillsammans med rotsaker. En passande öl behöver därför vara ganska smakrik. Välj exempelvis ljus eller mellanmörk lager (pilsnerstil, eller modern stil) med måttlig beska till tydlig beska. En IPA (inda pale ale) är också en alternativ, eller en ale i belgisk stil som ibland kan ha lite sötma.

Öl med påtaglig beska riskerar att ta överhanden. Om du tänker koka lammköttet kan du ta en mildare öl, en ljus lager med måttlig beska eller en veteöl passar.

Öl som  passar till lamm

Rött vin till lamm

Om du vill ha rött så är det viner ur smaktyperna fruktigt & smakrikt, kryddigt & mustigt och stramt & nyanserat som är bästa valet. Tänker du koka lammköttet så är ett mjukare rödvin (mindre strävt) att föredra än ett kraftfullt.

Röda viner som passar till lamm

Vitt vin till lamm

Fatlagrat chardonnayvin, välj ur smaktypen fylligt & smakrikt, går som hand i handske med många lammrätter. Roséviner fungerar också – välj då ur smaktypen fruktigt & smakrikt.

De flesta lammrätter är vinvänliga, undantaget de som är kryddstarka, till exempel av chili eller curry. Hettan gör att vinet upplevs som strävare, mer alkoholrikt samt att maten upplevs som ännu mer kryddstark när du tar en mun vin.

Vita viner som passar till lamm

Öl till kött

Nötkött är också smakrikt och kan ha en del fett. Undantaget är kalv, som är lite mildare i smaken. Principen smakrikt kött och smakrik öl gäller alltså även här. Pilsner eller annan lager med måttlig till tydlig beska är bra val. Ale i belgisk eller brittisk-amerikansk stil, IPA, APA, session IPA och bitter är fina kompanjoner till smakrika rätter av nötkött. Till kalv går det bra med mildare öl, exempelvis till kokt kalvkött är en veteöl ett passande val.

Öl som passar till kött

Vin till kött

Ett smakrikt rött vin från smaktyperna kryddigt & mustigt, fruktigt & smakrikt eller stramt & nyanserat passar bra till många rätter, exempelvis oxfilé, ryggbiff eller entrecote. Gör du köttfärsbiffar eller köttfärssås, så passar ett lättare vin från kryddigt & mustigt bra – exempelvis av druvan pinot noir. Vita viner behöver fyllighet och vara smakrika. Således är det återigen smaktypen fylligt & smakrikt som gäller.

Röda viner som passar till kött

Öl till vilt

Viltkött är ofta mycket smakrikt och har ibland lite sötsyrlig smak. Fylliga och smakrik öl passar bäst till. En IPA, APA eller session IPA går bra till. Även en torr porter eller stout är ett val för dig som gillar mörka öl med fyllig smak. Även belgiska klosteröl eller trappistöl är värda att prova då de ibland har lite sötma och syrlighet som går bra till vilträtter.

Öl som passar till vilt

Vin till vilt

Till de flesta vilträtter går det bra med röda från smaktyperna kryddigt & mustigt och fruktigt & smakrikt. Är det  älg och björn du har på tallriken så är även stramt & nyanserat aktuellt.

Vita viner behöver har mycket smak, gärna med fatkaraktär. Återigen är det fylligt & smakrikt som är aktuellt för dig som vill ha vitt vin i glaset.

Rött vin som passar till vilt

Cider till lamm, nöt och vilt

Traditionell cider, torr eller med lite sötma, är bra kompanjoner till smakrikt kött. Prova gärna cider som har lite oxiderad smak med inslag av mogna äpplen och halm. Dessa cider matchar det smakrika köttet på tallriken.

Alkoholfritt till köttet

Principen smakrikt kött kräver smakrik dryck gäller även för det alkoholfria. Äppelmust eller en besk öl är bra alternativ till de flesta kraftiga kötträtter.