Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Välj rätt dryck till soppan

Soppor har olika konsistenser, och till de mer tunna varianterna kan drycken ibland upplevas som vätska till vätska. Här ger vi konkreta tips på hur du bör tänka när du väljer dryck till soppa.

Mousserande till soppa

Ett mousserande vin med sina bubblor gör att även den tunnaste soppan får en fyllig och frisk smakbrytning. Torrt eller halvtorrt är en smaksak. Är soppan kryddstark (kanske med chili) är det på sin plats med lite sötma i vinet.

Öl till soppa

Ölets kolsyra passar bra för att möta soppans konsistens. Även krämiga och fylliga soppor smakar fint med öl. Smakrik soppa, exempelvis köttsoppa eller svampsoppa går bra med mörk till mellanmörk lager, ale i mörk belgisk stil eller en måttlig besk IPA, APA eller en bitter i brittisk stil. Till kryddstark soppa, som exempelvis tom kah gai, fungerar en ljus lager med liten beska eller en veteöl bäst.

Vin till soppa

Till fisksoppor passar vita viner från smaktypen friskt & fruktigt eller roséviner från smaktypen friskt & bärigt. Kryddas soppan med saffran är ett fatlagrat vitt från smaktypen fylligt & smakrikt ett fin kombination då smaken av saffran går hand i hand med fatkaraktären. Har du köttig soppa i skålen kan ett mjukt & bärigt rött vin vara ett alternativ, eller en mindre fyllig pinot noir från smaktypen kryddigt & mustigt.

Cider till soppa

Musselsoppa gjord på cider, vitlök, persilja och baconbitar är en fin kombination, speciellt cider och bacon arommässigt. Torr men fruktig cider samspelar fint med umami och sälta. Ha gärna samma cider i glaset som i maten.

Sherry eller madeira till soppa

Dessa viner är underskattande drycker till soppor. Kombinationen blir ännu bättre om drycken även ingår som ingrediens i soppan. Svampsoppor går väldigt bra till torr sherry eller torr madiera.

Alkoholfritt till soppan

I vårt alkoholfria sortiment hittar du flera olika drycker som passar till soppor. De röda går bra till köttdominerade, de vita och mousserande till de milda fisksopporna. De beska ölen till smakrika köttiga soppor. Veteölen väljer du om du serverar en kryddstark soppa.