Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Välj rätt dryck till vegetarisk mat 

Många av världens mest klassiska vegetariska rätter har sitt ursprung i Asien. Att utgå från den dryck som serveras där maten har sitt ursprung är en tumregel som ofta används och fungerar bra i de flesta fall. 

Öl till vegetariskt

Till heta asiatiska vegetariska rätter passar ljust lageröl med låg beska bra, men även en fruktig (lite sötma) IPA fungerar bra till indiska rätter. Veteöl är inte så besk och har frisk lite kryddig smak som går bra med många vegetariska rätter.

Vin till vegetariskt

Kring medelhavet är många maträtter baserade på pasta och ris helt vegetariska. Till dessa rätter passar ofta vin bra. Vitt vin och rosévin är att föredra före röda viner som ofta kan bli för kraftiga. Vill du servera rött vin kan du vara generös med så kallade smakbryggor: nötter, smör eller olivolja, ost och grädde.

Cider till vegetariskt

I Bretagne och Normandie i norra Frankrike serveras denna porlande dryck ihop med crêpes och galettes. Fyllningarna kan variera från skaldjur till svamp. Kolsyran balanserar fetman från smeten och äppelaromerna matchar den stekta svampen. Galettes är gjorda på bovetemjöl och är därmed glutenfria.
Även matigare svamp- eller grönsakspajer fungerar fint mot äppelaromerna i cider och must.