Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Nya smakupplevelser

Överraska gästerna med en oväntad dryck eller maträtt – eller varför inte testa att kombinera dryck och mat på ett helt nytt sätt? Kundtjänsts Mattias Österman tipsar om lite oväntade smakupplevelser.

Torr fransk cider till svampsoppa

Ciderns bubblor bryter fint mot den smakrika och krämiga soppan. Det gör att soppan upplevs som lite lättare. Den lilla fruktigheten som finns i torr cider hjälper också till.

Serveringstemperatur: 8 grader.
Visste du att? Socker och andra tillsatser är inte tillåtet i fransk cider.
Alkoholfritt? Alkoholfri cider i samma stil.
Läs mer om cider.

Mörk ale eller mörk lager till oxfilé

Det krävs en fyllig dryck för att möta klassisk oxfilé med potatisgratäng och bearnaisesås. Rödvin är det vanligaste valet, men en mörk ale eller mörk lager ger en annorlunda smakupplevelse. Ölet är kraftfullt, mustigt och smakrikt med rostade toner och låg eller medelstor beska – och så bubblor som tar hand om gratäng och sås på ett fint sätt.

Serveringstemperatur: 10-12 grader.
Visste du att? Lager är underjäst öl, ale är överjäst. För underjästa öl ligger jästen på botten under jäsningen, för överjästa öl ligger den på ytan.
Alkoholfritt? Öl i samma stil alternativt en must gjord på mörka bär.
Läs mer om drycker till kött.

Ljus lager eller veteöl till räkor

Vitt vin och räkor är en klassisk kombination, men ljus lager eller veteöl med måttlig beska passar också till räkor. Ölen har lite sötma som matchar det söta i skaldjursköttet. Beskan i drycken möter sältan från havet. Bubblorna går ihop med aioli.

Serveringstemperatur: 8 grader.
Visste du att? Samma öl passar även till krabba.
Alkoholfritt? Ljus alkoholfri öl i samma stil.  
Läs mer om lager och veteöl.

Äppelmust till äppelpaj

En fin smakkombination tack vare att både mat och dryck smakar äpple. Den friska, lätta drycken lyfter pajens äppelsmak och balanserar syra och sötma på ett fint sätt. 

Serveringstemperatur: 8 grader.
Visste du att? Om äppelmust jäser blir det cider. 
Alkoholfritt? Äppelmuster är alkoholfria. 
Läs mer om äppelmust.

Veteöl eller ljus lager till meze

En dryck som passar många smaker är bra till Mellanösterns smörgåsbord: meze. Meze är ofta många varma och kalla smårätter med en härlig blandning av olika kryddor, röror, kött och grönsaker. Veteöl eller ljus lager med låg beska är bra alternativ då de har lite sötma i sig. Vita så kallade lågalkoholviner är ett annat alternativ, eftersom att också de har sötman som krävs.

Serveringstemperatur: 8 grader.
Visste du att? Meze kommer från persiskans maze som betyder smak. 
Alkoholfritt? Alkoholfri öl i samma stil eller alkoholfritt vitt vin.
Läs mer om drycker till libanesisk mat.

Mörk öl till gryta

En smakrik, mörk och fyllig öl – en ale, en mörk lager eller porter – gärna med måttlig beska passar till höstens mustiga grytor.

Serveringstemperatur: 10-12 grader.
Visste du att? Att göra gryta på mörk öl istället för på rödvin är vanligt i öllandet Belgien. Det ger en lite annorlunda och spännande smak. 
Alkoholfritt? En liknande alkoholfri öl alternativt en must gjord på mörka bär, som blåbär eller svarta vinbär. Musterna liknar rött vin på så sätt att de har en kraftfull smak och gott om tanniner.
Läs mer om olika ölstilar.

Ginger beer till karibiskt

Färg, exotiska frukter, färska kryddor, marinader och röror som svänger. Det är det karibiska köket. En lageröl eller veteöl med minsta möjliga beska är kanske den första tanken, men varför inte prova ingefärsdrycken ginger beer, särskilt om det är ingefära i maten? Blandningen av lite sötma och sting ger en spännande matchning med maten.

Serveringstemperatur: 8 grader. 
Visste du att? Jamaikansk jerk chicken är en av Karibiens mest kända maträtter.
Alkoholfritt? Ginger beer finns som alkoholfritt.
Läs mer om drycker till karibisk mat.

Syrlig öl till moules

Öl är en klassisk dryck till musslor, särskilt om moules frites eller moules marinières kokas på öl istället för vitt vin. Syrlig veteöl eller gueuze matchar matens sälta genom att det finns sötma i drycken och beskan är låg.

Serveringstemperatur: 8 grader.
Visste du att? Moules kan också kokas på torr cider.
Alkoholfritt? Alkoholfri öl.
Läs mer om gueuze.

Äppelmust till ostbrickan

Äppelmust är en ostvän som går ihop med de flesta ostsorter. Förklaringen ligger i att musten har sötma som passar även till de kraftigare ostarna. Must med eller utan bubblor är en smaksak.

Serveringstemperatur: 8 grader.
Visste du att? Rött vin är egentligen inte den bästa ostvännen. Vitt, lite fatlagrat vitt vin, torr eller halvtorr cider och en del ölsorter brukar passa bättre.
Alkoholfritt? Äppelmuster är alkoholfria.