Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

skinka

Vad passar till skinkan och sillen?

Vid den här årstiden är det vanligt med smakrik, salt och fet mat på våra bord. Här ger vi tips på vad du kan tänka på när du väljer dryck till säsongens mat.

Öl till skinka

En ljus eller mörk lager med måttlig beska har inga problem att matcha skinka och senap. Även en ale i brittisk stil, exempelvis en bitter, går bra till.

Cider till skinka

Fläskkött och cider är bra kombination. Det gäller även den kokta skinkan med senap. Fruktig äppelsmak, gärna med lite sötma, kan vara en variant att prova.

Vin till skinkan

Vin till kokt skinka som serveras med senap kan blir knepigt då vinet kan upplevas som ”surt” och strävt. Men ett rött från smaktypen Mjukt & Bärigt kan fungera om du undviker allt för mycket senap. Även ett vitt vin med lite sötma är okej med skinka. Leta gärna i smaktyperna Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt

Öl till sillen

Här tar beska och kolsyra hand om umamismaken och ättiksyran. Välj mellan ljus eller mörk lageröl med måttlig till tydlig beska.

Vin till sillen

Inlagd sill (och strömming) har mycket smak av umami och är väldigt syrlig på grund av ättikan. Det gör att de flesta viner upplevs som sura, och de röda även sträva. Men ett vitt vin med sötma fungerar okej som brygga om du vill ha vin till sillen.

Öl till Janssons frestelse

En ljus lageröl med måttlig till tydlig beska är ett bra val till den här mastiga rätten. Ölet, med beska och kolsyra, ”friskar” upp den feta smaken och tar hand om anjovissältan utan problem.

Vin till Janssons frestelse

Janssons frestelse är salt och med umamismak från anjovisen gör att vinmatchningen kan bli lite svår. Men ett vitt vin med sötma från smaktypen Friskt & Fruktig kan vara ett alternativ om du vill ha vin till.

Öl till lutfisk

Till den milda lutfisken går det bra med ett milt veteöl eller en mildare ljus lager, som bör ha måttlig beska.

Vin till lutfisk

Ett vitt vin med lite sötma möter lutfiskens salta smak på ett bra sätt. Gärna från smaktypen Druvigt & Blommigt. Ett rött vin med liten strävhet kan vara ett alternativ – välj då från smaktypen Mjukt & Bärigt.

Alkoholfria drycker

I vårt sortiment hittar du flera olika drycker som passar väl till traditionell svensk mat och husmanskost. Prova gärna de alkoholfria ölen som har mycket smak för bästa matchning. Äppelmust går också bra till olika korvar och skinkor.

Svensk mat

Öl till traditionell svensk mat är ofta det bästa alternativet. Med sin kolsyra och beska lättar drycken upp vår salta och feta mat. Salt och fett sänker också upplevelsen av beska, vilket gör att en välhumlad öl inte blir så besk tillsammans med maten. Många av våra klassiska rätter är salta, syrliga och inte sällan feta av grädde eller smör. Inläggningar med ättika är fientligt mot vin, men det gäller även tillbehör som senap och rödbetor eller andra syrade grönsaker.