Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Pepparkakor; jul; bak; bakning; julstämning; kryddor; kanel; kardemumma; florsocker; mjöl; socker; mjölk; smör

Alkoholfritt till julmaten

Alla vill ha gott att dricka när julmaten dukas fram. Men det behöver inte vara alkohol i glasen. Här tipsar vi om goda alkoholfria drycker till vanliga julrätter.

Julbordet

Här samsas en mängd olika maträtter med olika grundsmaker och konsistenser. Besk öl balanserar upp sältan i många rätter och kolsyran lättar upp fet mat. Men även alkoholfri cider och julmust har liknande egenskaper.

Tips på dryck: Alkoholfri öl som passar till julbordjulmust som passar till julbord, alkoholfri cider som passar till julbord.

Skinksmörgås

Salt skinka och kanske starksyrlig senap på. Här passar alkoholfri öl som med kolsyra och beska tar hand om salt och syrlighet. Ett glas mjölk eller äppelmust har sötma som passar bra i sammanhanget.

Tips på dryck: Alkoholfri öl som passar till skinksmörgås, must som passar till skinksmörgås, ett glas mjölk.

Risgrynsgröt

Rätten är fet i konsistensen och har söt smak. Kanelkryddningen dominerar dock och pekar ut dryckesvalet: äppelmust, mjölk eller ginger beer.

Tips på dryck: Must som passar till risgrynsgröt, ginger beer som passar till risgrynsgröt, mjölk.

Lutfisk med senapssås

Fisken serveras vanligtvis med kryddpeppar och bacon, eller med vit sås, kryddpeppar och ärtor. Oavsett är en brödig ljus lager eller ett öl i lättare alestil att föredra för att matcha bacon och kryddpeppar. Vitt vin med lite sötma är ett annat alternativ.

Tips på dryck: Alkoholfritt öl som passar till lutfisk, alkoholfritt vin som passar till lutfisk.

Sill

Inlagd sill har grundsmakerna salt, sött, syrligt och umami. Ett öl med måttlig beska och kolsyra tar hand om allt detta. Ett vitt vin med sötma eller äppelmust är alternativ. Vita viner utan sötma och rött vin kommer att upplevas som sura och sträva.

Tips på dryck: Alkoholfritt öl som passar till sill, alkoholfritt vin som passar till sill.

Kalkon

Köttet är magert och det är kryddning, tillagning och sås/tillbehör som sätter smaken. Men som ofta till jul är smakrikt julöl ett bra alternativ med sin rostade, maltiga smak. Andra alternativ är äppelmust och ”vanliga” alkoholfria öl med fyllighetsklocka på minst 4.

Tips på dryck: Alkoholfritt öl som passar till kalkon, must som passar till kalkon.

Gravlax med hovmästarsås

Fisken är salt och fet och serveras ofta med syrlig hovmästarsås. Alkoholfri öl lättar upp det feta men även ett friskt vitt vin med lite sötma tar hand om syrlig sås.

Tips på dryck: Alkoholfritt öl som passar till gravlax, alkoholfritt vitt vin som passar till gravlax.

Julgodiset

En bra regel är att är det sött på tallriken bör det vara minst lika sött i glaset. Cider, ingefärsöl eller julmust passar till olika varianter av julgodis. Till chokladpraliner passar även alkoholfri, röd glögg bra.

Tips på dryck: Alkoholfri cider som passar till julgodis, alkoholfritt mousserande som passar till julgodis, alkoholfri öl och julmust som passar till julgodis, alkoholfri glögg som passar till julgodis.