Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Fyrverkeri, nyår

Alkoholfritt till nyårsmaten

Gott i glasen till nyår vill alla ha. Men behöver det alltid vara alkohol? Här får du tips på bra alkoholfria drycker till nyårsmaten.

Hummer

Naturell eller gratinerad så passar ett mousserande vin eller vitt vin till nyårshummern. Det gäller arommässigt, men även att vinerna har lite fruktsötma som matchar umamismaken i rätten. Ett öl får gärna vara lättare och med låg beska.

Tips på alkoholfritt: Passande mousserande vin till hummer, passande vitt vin till hummer, passande öl till hummer

Ostron

Smak av salt och umami och kanske syrlig vinäger, söt rödlök och citron. Här matchar du gärna med ett mousserande, vitt vin eller lättare öl.

Tips på alkoholfritt: Passande mousserande, passande vin, passande öl.

Kräftsoppa, hummersoppa

Här balanseras sötma, sälta och umami med syra från matlagningsvinen. Ett mousserande, vitt vin och ljus lager matchar arom-mässigt och tar hand om grundsmakerna i soppan.

Tips på alkoholfritt: Passande mousserande till kräftsoppa, passande vitt vin till kräftsoppa, passande öl till kräftsoppa

Oxfilé

En efterfrågad rätt hos de som ringer vår kundtjänst inför nyår. De flesta rätter på oxfilé är smakrika och det matchas bäst med smakrik dryck. Den svenska bärmusten har tanniner (strävhet) för att matcha oxfilé och eventuella feta och smakrika såser.

Tips på alkoholfritt: Passande must till oxfilé, passande öl till oxfilé, passande rött vin till oxfilé

Vilträtter

De flesta vilträtter är smakrika och inte sällan med mustig sås och även gräddig gratäng. Ale och olika muster passar bra till. Alkoholfria röda viner kan vara lite för mjuka i smaken för att matcha fullt ut.

Tips på alkoholfritt: Passande must till vilt, passande öl till vilt, passande rött vin till vilt

Chokladfondant

Söt och smakrik dessert som matchas med smakrik dryck. Är det mörk choklad i receptet så passar röd glögg till. Är desserten gjord på ljusare choklad kan en vit glögg vara ett alternativ.

Tips på alkoholfritt: Passande glögg till chokladfondant

Gino

Frukt med täcke av vit choklad. Vitt mousserande med sötma tar hand om söt frukt och lättar även upp den feta chokladen.

Tips på alkoholfritt: Passande mousserande vin till gino

Frukt- och bärparfait

Sött och gräddigt. Här passar sött mousserande alkoholfritt, även en söt cider går bra till. Bubblorna lättar upp den gräddiga smaken och går i harmoni med bären.

Tips på alkoholfritt: Passande mousserande till parfait av frukt och bär, passande cider till parfait av frukt och bär

Äppeldesserter

Dryck med äppelsmak matchar desserter gjorda på äpplen, enligt principen liknande smak i glaset som på tallriken.

Tips på alkoholfritt: Passande must och övrig dryck till äppeldesserter