Påskmat med sill och ägg.

Alkoholfritt till påskmaten

Det kanske inte blir en vanlig påsk i år, men påskmaten och något gott i glasen ser många ändå fram emot. Här tipsar vi om alkoholfria drycker som passar till vanliga påskrätter.

Påskbuffé

Här samsas en mängd olika maträtter med olika grundsmaker och konsistenser. Alkoholfri besk öl balanserar upp sältan i många rätter och kolsyran lättar upp fet mat. Men även alkoholfri cider har liknande egenskaper. Alkholfritt vitt vin med sötma möter det salta i maten och fixar sillen bättre än rött.

Tips på dryck: Passande ölpassande cider, vitt vin

Lammstek

Smakrikt kött med kryddning av rosmarin och vitlök, och en gräddig potatisgratäng till. Här passar ett rött vin, smakrik öl eller must.

Tips på dryck: Passande öl, passande must, rött vin

Ägghalvor med räk- och oströra

Ägg och vin är ingen höjdare på grund av umamismaken i äggen. Men med oströran och rödlök till som får du en fin brygga till ett vitt vin med lite sötma. Öl är annars det bästa alternativet. 

Tips på dryck: passande vitt vin, passande öl

Gubbröra

Anjovis och crème fraiche gör att du bäst matchar med öl, som möter salt och syrlig umamismak från maten. Mousserande vin är alternativ.

Tips på dryck: Passande öl, passande mousserande

Sill

Inlagd sill är har grundsmakerna salt, sött, syrligt och umami. Ett öl med måttlig till tydlig beska och kolsyra tar hand om allt detta. Ett vitt vin med sötma eller äppelmust är alternativ. Vita viner utan sötma och rött vin kommer upplevas som sura och sträva.

Tips på dryck: Passande öl, passande vin, passande must

Rökt lax

Rätten innehåller mycket umamismak vilket gör att vin kan kännas bittert. Öl, cider eller must passar bäst.

Tips på dryck: Passande öl, passande must

Gravlax med hovmästarsås

Fisken är salt och fet och serveras ofta med syrlig hovmästarsås. Alkoholfri öl lättar upp det feta och även ett friskt vitt vin med lite sötma tar hand om syrlig sås.

Tips på dryck: Passande öl, passande vin

Västerbottensostpaj med spenat

Ett vitt vin eller lättare öl passar bra till fetsyrlig ostpaj med spenat.

Tips på dryck: Passande ölpassande vitt vin, passande mousserande

Påskgodiset

Är det sött på tallriken bör det vara minst lika sött i glaset är en bra regel. Cider, ingefärsöl eller mousserande passar till olika varianter.

Tips på dryck: Passande cider, passande mousserande, passande öl och must