Vi bygger en ny onlinebutik. Vill du testa den redan nu? Gå till beta.systembolaget.se

Citronlemonad

Alkoholfritt till sommarens mat

Långa dagar och ljusa nätter. Gärna en öl i handen när grillen är på. Men behöver det alltid vara alkohol i glaset under sommaren och semestern? Här tipsar vi om alkoholfria kombinationer.

Inlagd sill

Här finns grundsmakerna salt, sötma, syra (ättiksyra) och umami. Öl är nästan alltid det bästa alternativet, som med beska och kolsyra tar hand om dessa smaker. Ett alkoholfritt vin med lite sötma är ett annat alternativ. Rött vin upplevs som surt mot sillen och kan skapa en smak av plåt.

Dryckesförslag: Nils Oscar Alkoholfri1664 Blanc Non-Alco , Leitz Eins Zwei Zero Riesling.

Jordgubbstårta

Söt, fruktig och gräddig tårta matchar du gärna med söt dryck med bubblor. Kolsyran lättar upp fet grädde och sötman i drycken matchar det söta i tårtan.

Dryckesförslag: Källarbacken Mousserande Jordgubbsdryck Alkoholfri, Jus de Pommes Artisanal Pétillant , Somersby Apple Cider Non Alco.

Rabarberpaj

Pajens sötsyrliga smak matchas bäst med liknande dryck. Mousserande alkoholfritt vin eller söt cider fungerar alldeles utmärkt och tar även hand om kall vaniljglass eller vaniljvisp.

Dryckesförslag: Briska Jordgubb/rabarber Eko , P.Lex Pure eller Chapel Hill Sparkling Collection Doux.

Rökt lax

Rätten är salt och umami är ganska framträdande. Röksmaken gör också att öl är det rekommenderade alternativet i första hand, där kolsyran även lättar upp den feta fisken. Rött vin kan upplevas som surt och beskt. Prova hellre ett vitt vin med lite sötma.

Dryckesförslag: Störtebeker 1402, Einbecker Brauherren Alkoholfrei Pils, Aldea 0,0 White.

Sommarbuffén

Här samsas en mängd olika rätter med olika grundsmaker och konsistenser. Öl med liten till måttlig beska eller ett vitt vin med aningens restsötma brukar då vara ett säkert kort för att brygga över till matens alla smaker. 

Dryckesförslag: Lautus Savvy White, Cordorníu Ecologica De-Alcoholised, Peroni Libera.

Pastasallad eller med bulgur/couscous

Denna rätt är ganska lätt i smaken och eventuell fetaost och i de flesta fall olivolja gör rätten vinvänlig. Prova gärna med ett alkoholfritt rosévin som är friskt mot syrlig ost. Inte alltför besk öl är annat alternativ, då råa grönsaker kan ha en viss bitterhet och därmed förstärker beskan i ölet.

Dryckesförslag: Eriksberg Hovmästarlager, Staropramen Non-Alcoholic, Leitz Eins Zwei Zero Rosé.

Primör- och sommarsallad

Råa grönsaker har en viss bitterhet som gör att öl kan upplevas som beskare. Olivolja och nötter kan till viss del brygga över det, men förslaget är en mindre besk öl, vitt vin eller rosévin med lite sötma till färsk sommarsallad.

Dryckesförslag: Jacob's Creek UnVined Rosé Mariestads Alkoholfri, Die Bio Weisse, Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé.

Grillade kötträtter

Grillat kött får alltid en sotad smak som är bra att ta hänsyn till vid dryckesvalet. Söt glace och/eller starka såser eller kryddning kan också vara bra att ta redan på innan man väljer dryck. Fördelen med röda alkoholfria viner är att det upplevs som fruktiga med lite restsötma – perfekt för att matcha grillsmak och stark kryddning. Öl är annars ett säkert kort.

Dryckesförslag: Periquita Rosé Alcohol FreeRawson's Retreat Cabernet Sauvignon, Big Drop Pale Ale Alcohol Free.

Halstrad och grillad lax

Halstrad lax är fet och får en sotad, smakrik yta. Fylligt vitt vin är ett passande val, liksom öl utan för hög beska. TIllagas fisken i foliepaket blir det inte så mycket grillsmak. Kryddor och tillbehör styr i så fall mer. 

Dryckesförslag: Jacob´s Creek UnVined Riesling, Mariestads Alkoholfri, Die Bio Weisse.

Vegetarisk skagentårta med tångkaviar

Syrligt, fett och umami. Här passar en ljus öl eller ett friskt vitt vin till som lättar upp det feta och matchar det syrliga och den örtiga dillen, som ingår.

Dryckesförslag: Clausthaler UnfilteredJacob's Creek UnVined Riesling, McGuigan Delight.

Vegetarisk pulled pork

Här är det mycket smak och till viss del söt, hett och rökig smak från kryddningen. Öl är det bästa alternativet, men rött fruktigt vin matchar också. Då alkoholen saknas förstärker den inte hettan i maten.

Dryckesförslag: Mikkeller Drink'in The Sun, Fentimans GInger BeerDomaine de la Prade.