Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Konsistenser

Fyllighet, strävhet, bubblor, kyla, hetta och fett påverkar samspelet mellan mat och dryck. I en bra kombination mellan mat och dryck möter konsistenserna och grundsmakerna varandra. 

Med känseln bedömer vi bland annat om maten är fyllig, fet eller lätt, om den är varm eller kall, seg, eller krispig. Det är också med känselsinnet som vi uppfattar hettan i chili eller den svalkande effekten av mint. Att ta hänsyn till hur konsistenserna i mat och dryck fungerar tillsammans är viktigt för att få till en bra kombination.

Fyllighet

En maträtt eller dryck kan upplevas som lätt eller fyllig. För att få till en bra kombination är det viktig att maten och drycken ligger i samma ände på denna skala. Ett lätt vitt vin försvinner mot en fyllig rätt och en fyllig dryck tar för stor plats mot en lätt rätt. För att till exempel matcha en fyllig köttgryta krävs en fyllig dryck, till en mild grönsaksrätt passar en lättare dryck bättre.

Även samspelet med grundsmakerna är en viktig faktor. En fyllig rätt med en fet sås brukar passa ihop med en fyllig dryck, men för att lyfta kombinationen ytterligare är det bra om drycken har syra eller bubblor som fräschar upp den feta rätten.

Strävhet

Strävheten i röda viner kan komplicera matchningen mellan mat och dryck eftersom strävheten ökar upplevelsen av hetta och beska i maten. Ett strävt vin upplevs även som stramare om maten innehåller sötma eller umami. Fet mat minskar däremot upplevelsen av strävhet.

Strävhet i drycken gör att maten känns:

 • Hetare
 • Beskare

Hetta 

Hetta är en konsistens som ibland kan försvåra kombinationen med drycker, särskilt för den som föredrar vin. Hetta i maten gör att upplevelsen av beska och strävhet i drycken ökar och att dryckens sötma och friskhet minskar. En maträtt med tydlig hetta, som exempelvis en het curry, framhäver röda viners strävhet och bittra toner och en besk öls bitterhet. Ett ljust öl med låg beska är ett bättre alternativ, liksom ett vitt vin med sötma, som lindrar hetta.

Hetta i mat gör att drycken känns:

 • Mindre söt
 • Mindre frisk
 • Beskare
 • Strävare

Bubblor

Bubblorna i mousserande viner eller öl gör att maten upplevs som mindre söt och mindre salt. Bubblorna balanserar även andra konsistenser, som fett eller hetta. Matens aromer lyfts också fram av kolsyra.

Bubblor i drycken gör att maten känns

 • Mindre fet
 • Mindre söt
 • Mindre salt

Fett

Mat med fet konsistens, som gräddiga såser, feta fiskrätter av lax och ostar, kan balanseras med en dryck som innehåller bubblor och/eller frisk syra. En lite högre alkoholhalt bryter också upp den feta smaken. Även beska i öl lättar upp en fet maträtt.

Fett i mat gör att drycken känns:

 • Mindre frisk
 • Mindre sträv

Temperatur

Kyla bedövar smaklökarna och gör att drycken smakar mindre. Att välja en dryck som har smakbärande bubblor eller högre alkoholhalt är därför att rekommendera. Den som vill servera dryck till glass kan välja ett sött starkvin eller ett sött mousserande vin, då glassen är söt.

Alkohol

En hög alkoholhalt förstärker upplevelsen av hetta i starkt kryddad mat. Därför kan det vara klokt att välja ett vin (eller öl) med lägre alkoholhalt till exempelvis indisk mat. En dryck med högre alkoholhalt bryter av mot fet mat. Om du vill servera ett vin med högre alkoholhalt är det därför ett tips att inte snåla med smör och grädde i maten som serveras till. 

Hög alkoholhalt i drycken gör att maten känns:

 • Mindre fet
 • Hetare