Hemleverans beställer du enklast på beta.systembolaget.se. Klicka här så kommer du dit.

Passande dryck till afrikansk mat

Att greppa matkulturen i Afrika går inte på några få rader. Här har vi kort koncentrerat oss på smakerna från Nordafrika och Etiopien.

Nordafrika

Matkulturerna i Marocko, Algeriet, Tunisien och Egypten har många gemensamma nämnare: grytor är vanliga och smaksättningen är ofta komplex och kryddig utan att vara särskilt het. Saffran, muskot, kanel, ingefära, nejlika och fänkål förekommer i många recept. Tomater används ofta som bas i kryddiga och syrliga grytor såväl med kött eller i vegetariska varianter. 

Vin till nordafrikansk mat

Maten är smakrik men sällan påtagligt het vilket gör att vin kan vara ett bra val till många rätter. Röda viner från smaktypen kryddigt & mustigt eller vita från fylligt & smakrikt passar utmärkt till smakrika grytor av lamm.

Innehåller rätten söta inslag från exempelvis torkad frukt bör sötman från frukten mötas av en minst lika söt dryck för att drycken inte ska upplevas som sur eller besk. Leta bland smaktyperna druvigt & blommigt eller fylligt & smakrikt med viss sötma. Den som föredrar rött vin väljer ett ur typen fruktigt & smakrikt, som inte är så sträva (sötma maten förstärker strävheten i vinet).

Öl till etiopisk mat

Det etiopiska köket innehåller kryddiga grönsaks- och kötträtter och serveras ofta tillsammans med injera, som är ett mjukt flatbröd av surdeg. Maten är ofta mycket kryddstark och ett ljust lageröl som mildrar matens hetta passar bäst till. Välj ett öl med låg beska eftersom beskan i ölet förstärker hettan och vice versa.